Saint-Amand-de-Coly

Saint-Amand-de-Coly is een prachtig plaatsje in het departement Dordogne, dat volgens de kenners tot de mooiste dorpjes in heel Frankrijk behoort. Het is dan ook niet voor niets dat dit plaatsje officieel tot de zogenaamde ‘Les Plus Beaux Villages de France’ behoort. Saint-Amand-de-Coly

Geschiedenis van Saint-Amand-de-Coly

Rondom het plaatsje zijn sporen gevonden die er op duiden dat deze locatie al in de prehistorie bewoond moet zijn geweest. De geschiedenis van het plaatsje zelf is nauw verbonden met dat van haar indrukwekkende abdijkerk, die tot op de dag van vandaag boven het dorpje uittorent. De abdij van Saint-Amand-de-Coly waarvan het bestaan voor het eerst werd benoemd in een historisch document uit de elfde eeuw, zou haar naam danken aan Amand. Amand was een jonge edelman uit de Limousin, die besloot om hier de rest van zijn leven als kluizenaar door te brengen. Door de eeuwen heen is de abdij steeds verder uitgebreid. Zo rond de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland werd de abdij versterkt, om aanvallers tegen te kunnen houden. Zo werd er in deze tijd onder meer een verdedigingsmuur rond het gehele abdijcomplex gebouwd. Ondanks de verdedigingswerken liep zowel de abdij als het plaatsje grote schade op als gevolg van de oorlog. Als gevolg van de Franse Revolutie in 1789 werd de abdij gesloten. Sinds de negentiende eeuw zijn er echter omvangrijke herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de abdij en het plaatsje, waardoor Saint-Amand-de-Coly tot op de dag van vandaag bekend staat als een van de allermooiste plaatsjes in de Dordogne.

Saint-Amand-de-Coly vandaag de dag

Vandaag de dag wordt dit bijzondere plaatsje in een adem genoemd met andere prachtige plaatsjes in de Dordogne, zoals bijvoorbeeld Montignac, Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil en Beynac-et-Cazenac. Mede dankzij de schitterende ligging van dit plaatsje, tussen twee beboste valleien, is dit dorp meer dan de moeite waard om met een bezoekje te vereren. Het plaatsje is daarnaast ook zeer gunstig gelegen ten opzichte van andere mooie plaatsen. Zo ligt het plaatsje nagenoeg tussen Montignac en Sarlat. In de zomermaanden kunt u deelnemen aan een rondleiding door de indrukwekkende abdijkerk, die tot op de dag van vandaag symbool staat voor dit bijzonder mooie plaatsje.
Saint-Amand-de-Coly

Saint-Amand-de-Coly bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje met haar indrukwekkende abdijkerk zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant: