Saint-Émilion

Saint-Émilion is een plaatsje gelegen in het department Gironde, in de regio Aquitaine. Dit plaatsje ligt in het hart van de Libournais, een wereldberoemde wijnstreek. Saint-Émilion is een populair plaatsje, dat zo rond de miljoen bezoekers per jaar trekt.

Saint-Émilion

Geschiedenis van Saint-Émilion

Uit opgravingen is gebleken dat het gebied rondom het huidige stadje al lange tijd bewoond wordt. Zo zijn er resten gevonden van wat ooit een Gallo-Romeinse villa moet zijn geweest. In de 8e eeuw na Christus stond Saint-Émilion bekend onder een andere naam, namelijk Ascumbas. Een Bretonse monnik, Emilion genaamd, verliet zijn familie en Groot-Brittannië om zich bij een religieus genootschap aan te sluiten. Hij koos ervoor om zich te huisvesten in de buurt van het plaatsje dat vandaag de dag bekend staat onder de naam Saint-Émilion. Door de eeuwen heen waren er door erosie vele grotten ontstaan in het gebied van het plaatsje. In plaats van een woning in het stadje, koos de monnik ervoor om zich in een van deze grotten te vestigen. Over deze monnik deden enkele legenden de ronde. Zo zou deze monnik ooit in dienst zijn geweest van een graaf. De monnik zou hierbij toegang hebben gehad tot de keuken van het kasteel van de graaf. Hier stal hij regelmatig brood, om dit uit te delen aan de armen buiten het kasteel. Op een dag zou monnik Emilion zijn betrapt door de graaf, die gezien had dat de monnik iets onder zijn jas verborgen hield. Toen de graaf vroeg wat de monnik onder zijn jas hield, zou de monnik hebben gezegd dat het geen stuk brood was wat hij onder zijn jas hield, maar een stuk hout. Toen de monnik vervolgens zijn jas opende bleek het stuk brood veranderd te zijn in een stuk hout. Vanwege deze legende werd de monnik erg populair, en werd de naam van het stadje Ascumbas veranderd in Saint-Émilion.

Saint-Émilion vandaag de dag

Vandaag de dag staat Saint-Émilion bekend als een van de mooiste dorpjes in Frankrijk. Dit komt deels doordat het stadje haar middeleeuwse karakter behouden heeft. Het is ook niet voor niets dat Saint-Émilion sinds december 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De historische binnenstad van dit plaatsje is dan ook absoluut een bezoekje waard. Vergeet hierbij vooral niet om de Monolithische kerk te bezoeken. Deze bijzondere kerk staat bekend als de op een na grootste Monolithische kerk in de wereld. Wat u ook zeker moet doen wanneer u dit plaatsje bezoekt, is genieten van een heerlijk glas wijn. Een bezoek aan dit mooie stadje is ten zeerste aan te bevelen!

Saint-Émilion

Saint-Émilion bezoeken?

Zelf dit bijzondere plaatsje bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gironde ook interessant: