Saint-Jean-de-Cole

Saint-Jean-de-Cole is een schitterend plaatsje aan de rivier Cole, in het departement Dordogne. Het plaatsje behoort officieel tot de allermooiste dorpjes in Frankrijk, de zogenaamde Les Plus Beaux Villages de France.Saint-Jean-de-Cole

Geschiedenis van Saint-Jean-de-Cole

De geschiedenis van het plaatsje Saint-Jean-de-Cole is nauw verweven met dat van haar kasteel Château de La Marthonie en dat van haar eigen priorij. In het jaar 1083 na Christus sticktte Raynaud Thiviers, bisschop van Périgueux, aan de oever van de rivier Cole een priorij. De priorij lag nagenoeg op het kruispunt van belangrijke routes van de plaatsen Nontron, Thiviers en Brantôme. In dezelfde periode werd ook het kasteel La Marthonie gebouwd. Dit kasteel moest de priorij en haar omgeving beschermen, onder meer tegen struikrovers. Al relatief snel raakte de priorij bekend in de hele regio en ontstond er een klein dorpje rondom de abdij en het kasteel. Tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland werd het kasteel verwoest en in brand gestoken door de Engelsen, evenals de priorij. Nadat de Engelsen het plaatsje hadden veroverd versterkten zij haar verdedigingswerken, om het zo uit handen van de Fransen te houden. Na de Honderdjarige Oorlog kreeg het plaatsje een kleine eeuw later te maken met de gevolgen van de Godsdienstoorlogen. Verschillende passerende legers plunderden het dorpje. In het jaar 1669 werd het plaatsje echter in haar geheel gerestaureerd, in opdracht van de bisschop van Périgueux.

Saint-Jean-de-Cole vandaag de dag

Vandaag de dag staat het plaatsje Saint-Jean-de-Cole bekend als een van de allermooiste dorpjes in het departement Dordogne. Mede dankzij de uitvoerige herstelwerkzaamheden in de zeventiende eeuw na Christus is het plaatsje er in geslaagd om haar oorspronkelijke karakter te behouden. Wanneer u door dit plaatsje loopt zal het u niets verbazen dat dit plaatsje volgens de kenners zelfs tot de allermooiste dorpjes in heel Frankrijk behoort. De combinatie van haar prachtige oude gebouwen en smalle straatjes maakt van Saint-Jean-de-Cole een plaatsje dat u echt eens moet bezoeken wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Dordogne.
Saint-Jean-de-Cole

Saint-Jean-de-Cole bezoeken?

Wilt u dit mooie dorpje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant: