Saint-Jean-de-Luz

Saint-Jean-de-Luz is een kustplaatsje gelegen aan de Atlantische Oceaan, in het departement Pyrénées-Atlantiques. Saint-Jean-de-Luz is, evenals de nabijgelegen kustplaatsen Bayonne, Biarritz en Hendaye, een zeer geliefde vakantiebestemming.

Saint-Jean-de-Luz

Geschiedenis van Saint-Jean-de-Luz

Omdat dit plaatsje betrekkelijk dicht bij de Spaanse grens ligt, is het plaatsje altijd al zeer belangrijk geweest voor de handel. Ook vergaarde het stadje veel rijkdom met de vishandel, en dankzij de lokale piraten, die vele schepen kaapten, waar het plaatsje vervolgens weer geld mee verdiende. In de zeventiende eeuw na Christus kende het plaatsje haar grootste periode van bloei. In deze periode groeide het plaatsje uit tot de op een na grootste stad in de regio. Qua inwoneraantal moest dit havenplaatsje enkel in Bayonne haar meerdere erkennen. Dit havenplaatsje is ook bekend vanwege de trouwerij van Louis XIV en Maria Theresa. Dit huwelijk was voortgekomen uit de voorwaarden welke waren opgesteld in het Verdrag van de Pyreneeën, dat een einde maakte aan de vijandelijkheden tussen Frankrijk en Spanje. Toen Saint-Jean-de-Luz in 1970 dankzij de aanleg van een snelweg werd verbonden werd met Bordeaux en San Sebastian in Spanje, raakte het plaatsje alsmaar bekender bij het grote publiek. Er kwamen steeds meer bezoekers naar het plaatsje, waardoor er een nieuwe periode van welvaart aanbrak voor Saint-Jean-de-Luz. Hierdoor kon het plaatsje uitgroeien tot het gezellige kustplaatsje zoals het vandaag de dag bekend staat.

Saint-Jean-de-Luz vandaag de dag

Vandaag de dag is Saint-Jean-de-Luz een leuk plaatsje om te bezoeken. Voor zowel een lekkere vakantie aan het strand als een vakantie in de nabije omgeving is dit kustplaatsje een prima uitvalsbasis. Het plaatsje is sterk afhankelijk van het toerisme. Dit blijkt ook wel uit de aanwezigheid van dure hotels, zwembaden en een casino. Ook liggen er meerdere golfbanen in de buurt. De oude binnenstad is erg gezellig. Hier zijn vele leuke winkeltjes en restaurants te vinden. Tot slot is ook de haven van dit plaatsje een bezoekje waard. In de zomer liggen hier vele bootjes, welke samen een prachtig beeld vormen. Een bezoekje aan Saint-Jean-de-Luz is van harte aan te bevelen!

Saint-Jean-de-Luz

Saint-Jean-de-Luz bezoeken?

Zelf dit leuke plaatsje aan de Atlantische kust verkennen? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Atlantiques ook interessant: