Saint-Jean-Pied-de-Port

Saint-Jean-Pied-de-Port is een plaatsje gelegen in het departement Pyrénées-Atlantiques, in de regio Aquitaine.Saint-Jean-Pied-de-Port De naam van het stadje betekent letterlijk ‘Heilige Jean aan de voet van de bergpas’. Saint-Jean-Pied-de-Port is een bekende pelgrimsplaats. De stad ligt namelijk op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Geschiedenis van Saint-Jean-Pied-de-Port

Dit bijzondere plaatsje is gebouwd in de twaalfde eeuw na Christus, in opdracht van de Koningen van Navarra. Saint-Jean-Pied-de-Port is gebouwd ter vervanging van de stad Saint-Jean-le-Vieux, welke in het jaar 1177 door de legers van Richard I, koning van Engeland. Het plaatsje behoorde toe aan het koninkrijk van Navarra, een voormalig koninkrijkje gelegen in het noorden van Spanje, en het Zuidwesten van Frankrijk. Al snel na de oprichting van het stadje, kwamen er veel pelgrims langs die op weg waren naar Santiago de Compostella. Zowel de pelgrimsroute vanuit Parijs, als de pelgrimsroutes vanuit Vézelay en Le Puy-en-Velay komen samen in Saint-Jean-Pied-de-Port. Omdat dit plaatsje aan de voet van de Pyreneeën ligt, was het plaatsje de laatste stop van de pelgrims, voordat zij verder reisden door de Pyreneeën. Voor de pelgrims was de oude toegangspoort tot Saint-Jean-Pied-de-Port, de Porte St-Jaques, een van de herkenningspunten. In de zestiende eeuw na Christus werd het stadje en haar citadel belegerd door de Spanjaarden. Hierdoor raakte de citadel zwaar beschadigd. Het is dan ook niet voor niets dat niemand minder dan Vauban, een van de meest bekende bouwmeesters van verdedigingswerken van Frankrijk, in de zeventiende eeuw de opdracht kreeg om de citadel te herstellen. Deze herstelwerkzaamheden zouden uiteindelijk enkele jaren in beslag nemen, en de citadel van Saint-Jean-Pied-de-Port in volle glorie herstellen.

Saint-Jean-Pied-de-Port vandaag de dag

Vandaag de dag is dit mooie plaatsje nog steeds een van de haltes op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Het stadje heeft haar middeleeuwse karakter grotendeels behouden. In feite bestaat de oude binnenstad uit een straatje, met aan weerszijden mooie, oude gebouwen. Hier zijn vandaag de dag talloze leuke winkeltjes en restaurantjes te vinden, maar ook hostels voor de pelgrims. Ook de citadel, welke uitkijkt over de oude binnenstad, is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Zowel de verdedigingsmuren als de bijhorende gracht zijn goed bewaard gebleven, waardoor deze citadel een mooi voorbeeld is van verdedigingswerken uit de periode van rond de zeventiende eeuw na Christus. Met een bezoekje aan Saint-Jean-Pied-de-Port bent u gerust een middag zoet. Een bezoekje aan de middeleeuwse binnenstad en haar bijhorende citadel is absoluut aan te bevelen!

Saint-Jean-Pied-de-Port

Saint-Jean-Pied-de-Port bezoeken?

Zelf dit mooie stadje verkennen? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Atlantiques ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk