Sauveterre-de-Béarn

Sauveterre-de-Béarn is een prachtig plaatsje in het departement Pyrénées-Atlantiques. Het plaatsje ligt aan de rivier Gave, ongeveer zestig kilometer van de grotere plaatsen Pau en Bayonne. Sauveterre-de-Béarn ligt op een rotsachtige helling en staat bekend als een van de mooiste plaatsjes in deze streek.

Geschiedenis van Sauveterre-de-Béarn

In de omgeving van het plaatsje zijn verschillende sporen gevonden die er op duiden dat dit gebied al vroeg in de geschiedenis bewoond is geweest. Zo zijn er onder meer overblijfselen gevonden van oude versterkte dorpjes. De eerste vermelding van het plaatsje dateert uit het jaar 1120 na Christus. In die tijd van Sauveterre-de-Béarn een belangrijk plaatsje. Dat blijkt wel uit de vele verdedigingswerken die om het plaatsje heen gebouwd zijn. De functie van het plaatsje was dan ook om de zuidelijke en de westelijke grenzen van de Béarn te verdedigen. Het plaatsje groeide tijdens de middeleeuwen uit tot een van de belangrijkste plaatsen in dit gebied. Zo was het plaatsje een belangrijke tussenstop voor pelgrims op de bedevaartroute naar Santiago de Compostella. Tijdens de Godsdienstoorlogen werd het plaatsje meerdere malen geplunderd en liep het grote schade op. Het plaatsje werd echter volledig hersteld.

Sauveterre-de-Béarn vandaag de dag

Vandaag de dag is Sauveterre-de-Béarn een van de allermooiste middeleeuwse plaatsjes in het departement Pyrénées-Atlantiques. Een groot gedeelte van de oorspronkelijke verdedigingswerken is door de eeuwen heen goed bewaard gebleven. Vanaf de middeleeuwse brug, de Pont de la Légende, kunt u genieten van een mooi uitzicht over het plaatsje. Wanneer u dit mooie plaatsje bezoekt is het de moeite waard om de Tour Monréal te bezichtigen. Deze voormalige burchttoren uit de twaalfde eeuw is 33 meter hoog en is gebouwd om het plaatsje te beschermen. Ook een bezoekje aan de mooie Église Saint-André is de moeite waard. Voor een uitgebreid bezoek aan dit mooie plaatsje kunt u gerust een middagje de tijd nemen!

Sauveterre-de-Béarn bezoeken?

Wilt u dit mooie middeleeuwse plaatsje in het departement Pyrénées-Atlantiques zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Atlantiques ook interessant: