Abdij van Mozac

De abdij van Mozac is een oude abdij in de buurt van het plaatsje Riom, in de regio Auvergne. Deze abdij staat bekend als een van de belangrijkste en oudste abdijen in deze regio. Abdij van Mozac

Geschiedenis van de abdij van Mozac

Volgens geschiedkundigen is de abdij gesticht in de zesde of zevende eeuw na Christus, door Saint-Calmin. In het jaar 848 na Christus ontving de relieken van de Heilige Austremonius, de eerste bisschop van Clermont. Austremonius was verantwoordelijk voor het evangeliseren van de Auvergne. In de vijftiende eeuw raakte de abdij van Mozac zwaar beschadigd door enkele aardschokken. Ondanks de vele herstelwerkzaamheden was het oorspronkelijke karakter van de abdij voorgoed verloren. Er was dan ook nogal het een en ander aan te merken op de restauratie van de Abdij. Zo zouden onder meer de gotische kruisribgewelven veel te hoog op de romaanse muren hangen. Ondanks de matig uitgevoerde herstelwerkzaamheden, bleven de kapitelen ongeschonden. De kapitelen in deze abdij behoren volgens de kenners tot de allermooiste romaanse kapitelen in heel Frankrijk. Vanaf 1830 kreeg de abdij van Mozac de nodige aandacht van verschillende onderzoekers en architecten. Zo werd onder meer de oorspronkelijke crypte gedeeltelijk blootgelegd en werden er verschillende kapitelen ontdekt. In het jaar 1839 werd de abdij officieel geclassificeerd als zijnde een historisch monument.

De abdij van Mozac vandaag de dag

Vandaag de dag geldt de abdij van Mozac als een van de mooiste abdijen in de Auvergne. Haar prachtige kapitelen zijn zeer bijzonder te noemen en behoren tot de mooiste kapitelen in Frankrijk. De abdij van Mozac is een mooi voorbeeld van de romaanse bouwkunst. Ondanks het feit dat de abdij en haar omringende omgeving zwaar geleden heeft onder de verschillende aardschokken, is deze abdij alsnog erg interessant om te bezoeken. Een bezoekje aan deze bijzondere abdij is meer dan de moeite waard, niet in de laatste plaats vanwege haar prachtige kapitelen!
Abdij van Mozac

De abdij van Mozac bezoeken?

Wilt u deze bijzondere abdij zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Puy-de-Dôme ook interessant: