Basiliek van Orcival

De basiliek van Orcival is een prachtige Romaanse kerk, bij het gelijknamige plaatsje in het departement Puy-de-Dôme. Deze basiliek wordt door de kenners tot de mooiste basilieken in heel Frankrijk gerekend.Basiliek van Orcival

Geschiedenis van de basiliek van Orcival

Volgens een legende is de Maagd Maria verschenen bij een bron vlakbij het plaatsje Orcival. De verhalen over de verschijning deden al snel de ronde. Vanuit heel Frankrijk trokken pelgrims naar Orcival. Nadat de verschillende invallen van de Noormannen een spoor van vernietigingen achter lieten werd er in de negende eeuw na Christus een kleine kapel gebouwd in de nabijheid van het plaatsje. Al snel bleek dat er behoefte was aan een grote basiliek. Vanuit deze behoefte begon men in de elfde eeuw na Christus met de bouw van de basiliek van Orcival. De bouw werd gefinancierd door de graven van de Auvergne en de invloedrijke bisschop van Clermont-Ferrand. De basiliek van Orcival werd gebouwd op de locatie van de oude kerk, welke werd verwoest door de Noormannen. Met name in de middeleeuwen profiteerde het plaatsje Orcival enorm van de aanwezigheid van haar basiliek. De komst van de vele pelgrims zorgde ervoor dat het plaatsje zich aanzienlijk kon ontwikkelen tot het plaatsje zoals het vandaag de dag bekend staat.

De basiliek van Orcival vandaag de dag

Vandaag de dag geldt de basiliek van Orcival nog steeds als een van de belangrijkste basilieken van de regio. De basiliek wordt vandaag de dag echter niet enkel meer bezocht door pelgrims, maar ook door vele andere geïnteresseerden. Deze bijzondere basiliek kan door iedereen vrij bezocht worden, echter worden er tegen betaling ook rondleidingen gegeven. Deze prachtige basiliek geldt als een mooi voorbeeld van de Romaanse bouwkunst. Een bezoekje aan de basiliek van Orcival is absoluut de moeite waard.
Basiliek van Orcival

De basiliek van Orcival bezoeken?

Wilt u deze prachtige basiliek zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Puy-de-Dôme ook interessant: