Basilique Saint-Julien de Brioude

Basilique Saint-Julien de Brioude is een indrukwekkende basiliek in de plaats Brioude, in het departement Haute-Louire. Deze basiliek staat bekend als een van de mooiste Romaanse basilieken in het zuiden van Frankrijk. Ook staat de basiliek bekend om haar bijzondere muurschilderingen waarvan de oudste uit de twaalfde eeuw dateren.

Geschiedenis van Basilique Saint-Julien de Brioude

De geschiedenis van deze indrukwekkende basiliek begint in het jaar 304 na Christus, toen een tot het christendom bekeerde Romeinse legionair naar Brioude vluchtte. Hier werd hij gedood en vervolgens begraven op de locatie van de basiliek. Al snel groeide deze locatie uit tot bedevaartsoord. Door de eeuwen heen trokken pelgrims uit heel Frankrijk naar Brioude. Dit kwam mede doordat de plaats Brioude op een van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela ligt. Vanwege haar ligging besloot men in de twaalfde eeuw om hier een grote basiliek te bouwen. Deze basiliek groeide al snel uit tot een van de belangrijkste religieuze bouwwerken in dit gebied. De basiliek werd onder meer voorzien van prachtige fresco’s waarin scènes uit de bijbel verbeeld werden. Als gevolg van de Franse Revolutie werd een van de klokkentorens van Basilique Saint-Julien de Brioude vernietigd. In de negentiende eeuw vonden er omvangrijke herstelwerkzaamheden plaats, waarmee de basiliek weer tot haar volle glorie werd hersteld.

Basilique Saint-Julien de Brioude vandaag de dag

Vandaag de dag staat deze bijzondere basiliek bekend als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in het departement Haute-Loire. Deze basiliek is prachtig gelegen, in het middeleeuwse centrum van de plaats Brioude. Wanneer u deze basiliek bezoekt kunt u zich vergapen aan de prachtige kapitelen en fresco’s, waarop Bijbelse taferelen uitgebeeld worden. Voor een uitgebreid bezoek aan deze mooie basiliek kunt u gerust twee uur de tijd nemen. Een bezoek aan de basiliek is leuk om te combineren met een wandeling door de plaats Brioude. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Haute-Loire is een bezoekje aan deze bijzondere basiliek absoluut de moeite waard!

Basilique Saint-Julien de Brioude bezoeken?

Wilt u deze mooie basiliek zelf bewonderen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Loire ook interessant: