Kasteel van Bourbon-l’Archambault

Het kasteel van Bourbon-l’Archambault is een indrukwekkend kasteel dat ooit het stamslot van het Huis Bourbon was. Het kasteel ligt bij het plaatsje Bourbon-l’Archambault, in het departement Allier. Dit kasteel staat bekend als een van de meest indrukwekkende kastelen in de regio Auvergne. Kasteel van Bourbon-l'Archambault

Geschiedenis van het kasteel van Bourbon-l’Archambault

De grondvesten van het kasteel van Bourbon-l’Archambault stammen uit de tiende eeuw na Christus. Het kasteel behoorde toe aan de feodale heren van Bourbon. Nadat de Franse koning Lodewijk IX in het jaar 1272 met Beatrix van Bourbon in het huwelijk trad, werd het graafschap van Bourbon bij Frankrijk gevoegd. Het graafschap van Bourbon werd tot hertogdom verheven. Het dorpje Bourbon-l’Archambault was de hoofdstad van dit hertogdom. De hertogen van Bourbon verbleven regelmatig in het kasteel van Bourbon-l’Archambault. Toen Karel III van Bourbon in het jaar 1527 stierf zonder wettige erfgenaam, verviel het hertogdom. Tijdens de Franse Revolutie werd het kasteel door de Franse staat onteigend. Het ooit zo imposante kasteel werd deels gesloopt. Het overgebleven gedeelte van het kasteel werd echter slecht onderhouden, waardoor het snel in verval raakte. Achille Allier, een plaatselijke dichter, voorkwam dat de resten van het kasteel ten onder gingen. Tot op de dag van vandaag staat dit gedeelte van het kasteel nog altijd fier overeind.

Het kasteel van Bourbon-l’Archambault vandaag de dag

Ondanks dat het kasteel van Bourbon-l’Archambault vandaag nog slechts deels overeind staat, staan de ruïnes van dit ooit zo imposante kasteel bekend als een van de meest indrukwekkende feodale ruïnes in de regio Auvergne. Het kasteel is opengesteld voor bezoekers. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Allier, of elders in de Auvergne, is een bezoekje aan deze indrukwekkende ruïne meer dan de moeite waard. Zo kunt u tot op de dag van vandaag de drie noordelijke torens bezichtigen. Deze torens geven een goede indruk van hoe imposant dit kasteel ooit moet zijn geweest.
Kasteel van Bourbon-l'Archambault

Het kasteel van Bourbon-l’Archambault bezoeken?

Wilt u de indrukwekkende ruïnes van dit kasteel zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Allier ook interessant: