Kasteel van Polignac

Het kasteel van Polignac is een indrukwekkend kasteel bij het plaatsje Polignac in het departement Haute-Loire. Het kasteel ligt ongeveer vijf kilometer ten noorden van de grotere plaats Le Puy-en-Velay. Het kasteel is strategisch gelegen op een hoge basalt rots. Kasteel van Polignac

Geschiedenis van het kasteel van Polignac

De locatie van het kasteel van Polignac, bovenop een afgevlakte basaltrots, werd al door de Romeinen als bijzonder beschouwd. Op de locatie van het kasteel heeft dan ook een tempel voor de Romeinse god Apollo gestaan. Het orakel van deze tempel zou tot in de verste uithoeken van het Romeinse Rijk bekend zijn geweest. Iedereen die het orakel raad wilde plegen, stelde de vraag in een kamer aan de voet van de rots. Vervolgens klommen zij naar boven, om het antwoord op de vraag te horen uit de mond van een groot masker van Apollo. Men had destijds echter niet door dat de kamer waar bezoekers een vraag konden stellen via een echotunnel in verbinding stond met de tempel op de rots, waardoor de priesters van de tempel alle vragen konden horen. Zo konden zij zelfs enige tijd nadenken over de antwoorden die gegeven werden. Zo omstreeks de elfde eeuw na Christus werd er op de locatie van de tempel een kasteel gebouwd: het kasteel van Polignac. Het kasteel van Polignac werd bewoond door de heren van Polignac, die vanaf de strategische locatie de wegen naar Le Puy-en-Velay konden overzien. Het kasteel bood plaats aan ongeveer 800 soldaten. Vanwege haar ligging was het kasteel van Polignac vrijwel onmogelijk te veroveren. In de zeventiende eeuw na Christus raakte werd het kasteel van Polignac verlaten en raakte het in verval. Desondanks heeft onder meer de donjon van het kasteel de tand des tijds doorstaan en staat het kasteel van Polignac tot op de dag van vandaag bekend als een van de meest indrukwekkende kastelen in de Auvergne.

Het kasteel van Polignac vandaag de dag

Vandaag de dag is het kasteel van Polignac een leuke bezienswaardigheid om te bezoeken wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Haute-Loire. Ondanks het feit dat een aanzienlijk gedeelte van het kasteel inmiddels is vervallen tot een ruïne, is een bezoekje aan deze bijzondere historische locatie meer dan de moeite waard. Vanuit het plaatsje Polignac loopt een vrij korte, maar steile wandelroute naar het kasteel. Deze inspanning is echter absoluut de moeite waard. Vanaf de top van de kasteeltoren kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de omringende omgeving. Tijdens uw bezoek zult u ontdekken waarom dit ooit zo imposante kasteel zo moeilijk te veroveren was. Voor een uitgebreid bezoek aan deze interessante locatie kunt u gerust een middag de tijd nemen. Een bezoekje aan het kasteel van Polignac is absoluut de moeite waard!
Kasteel van Polignac

Het kasteel van Polignac bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende kasteel zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Loire ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk