Puy de Dôme

Puy de Dôme is een grote vulkaan gelegen in het gebergte dat bekend staat als het Centraal Massief, in de regio Auvergne. Deze vulkaan maakt deel uit van de zogeheten Chaîne des Puys, een keten van vulkanen in deze regio.Puy de Dôme

Geschiedenis van Puy de Dôme

In de oudheid was deze vulkaan een heilige locatie. Dit blijkt wel uit de vele prehistorische gereedschappen die hier gevonden zijn. Door deze archeologische vondsten werd duidelijk dat de top van de berg een locatie was waar men de goden eerde. Op de top van de vulkaan zijn tevens de overblijfselen gevonden van verschillende tempels. Zo is onder meer bekend dat er een Gallo-Romeinse tempel op de top van de vulkaan heeft gestaan, welke gewijd was aan de god Mercurius. Volgens verschillende onderzoekers is het gebied rondom Puy de Dôme in de derde en vierde eeuw na Christus langzaamaan verlaten. Pas in het jaar 1872 werden de overblijfselen van de oude tempels ontdekt, doordat men in dit jaar begon met de bouw van een atmosferisch observatorium. Door de eeuwen heen raakte Puy de Dôme steeds bekender bij het grote publiek. Het feit dat de beklimming van deze vulkaan onder meer in de jaren 1964 en 1975 werd opgenomen in het routeprofiel van de Tour de France, heeft hier zeer zeker aan bijgedragen.

Puy de Dôme vandaag de dag

Vandaag de dag is Puy de Dôme en haar nabije omgeving een zeer geliefde locatie voor vakantiegangers. Deze bijzondere vulkaan behoort met haar 500.000 bezoekers per jaar dan ook tot de meest bezochte toeristische sites in de Auvergne. Op en rondom Puy de Dôme zijn verschillende wandelpaden uitgezet. Voor wandelaars is dit dan ook een fantastische omgeving. Ook is deze vulkaan geliefd onder de amateurfietsers. Zo wagen jaarlijks vele fietsers zich aan de beklimming van de Puy de Dôme. Voor de minder sportieve mensen onder ons is er echter ook een tandradbaan aangelegd, waarmee u naar de top van de vulkaan kunt reizen. Vanaf de top van deze vulkaan kunt u genieten van een adembenemend mooi uitzicht over de omringende omgeving. Een bezoekje aan deze bijzondere vulkaan is absoluut de moeite waard!
Puy de Dôme

Puy de Dôme bezoeken?

Wilt u deze bijzondere vulkaan zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Puy-de-Dôme ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk