Saint-Michel d’Aiguilhe

Saint-Michel d’Aiguilhe is een mooie kapel op een hoge rots, bij Le Puy-en-Velay. De kapel is gebouwd op een vulkanische rots van ongeveer 82 meter hoogte en torent dan ook hoog uit over de omringende omgeving.

Geschiedenis van Saint-Michel d’Aiguilhe

De bijzondere locatie van de kapel van Saint-Michel d’Aiguilhe, bovenop een zeer smalle basalten rots, werd al vroeg in de geschiedenis bijzonder gevonden. Zo zouden de Romeinen bovenop de rots de God Mercurius hebben vereerd. Gedurende de opkomst van het Christendom werd de locatie gewijd aan de aartsengel Saint Michel. In het jaar 962 werd er begonnen met de bouw van een kapel op deze bijzondere locatie. Deze eerste kapel was vrij eenvoudig te noemen, maar trok vele pelgrims van heinde en verre aan. Dit had ook te maken met het feit dat Le Puy-en-Velay de startplaats was van een van de routes naar Santiago de Compostela. In de twaalfde eeuw na Christus werd de kapel verder uitgebreid, waarbij onder meer de oorspronkelijke fresco’s hersteld en verder uitgebreid werden. Door de eeuwen heen bleef de belangstelling voor de kapel van Saint-Michel alsmaar toenemen. In het jaar 1275 stortte de kerktoren in, die pas in de negentiende eeuw weer hersteld werd. Eeuwen lang leek het er op alsof de oorspronkelijke fresco’s verloren waren gegaan, totdat men rond het jaar 1850 het pleisterwerk verwijderde en de oorspronkelijke fresco’s tevoorschijn kwamen. Mede dankzij de aanwezigheid van deze bijzondere fresco’s staat de kapel van Saint-Michel d’Aiguilhe bekend als een van de bijzonderste bezienswaardigheden in de regio Auvergne.

Saint-Michel d’Aiguilhe vandaag de dag

Vandaag de dag is de kapel van Saint-Michel d’Aiguilhe een bezienswaardigheid die u echt eens gezien moet hebben wanneer u uw vakantie doorbrengt in de regio Auvergne. Niet alleen is deze kapel erg bijzonder vanwege haar fresco’s, ook kunt u vanaf de top van de rots genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. Om de kapel te bereiken moet u echter eerst wel flink klimmen. Zo telt de trap naar de kapel niet minder dan 268 treden. Wanneer u bij de kapel bent aangekomen zult u echter merken dat de beklimming niet voor niets is geweest. De combinatie van het prachtige bouwwerk en het net zo mooie uitzicht maakt van de kapel van Saint-Michel d’Aiguilhe een bezienswaardigheid die meer dan de moeite waard is om met een bezoekje te vereren!

Saint-Michel d’Aiguilhe bezoeken?

Wilt u deze bijzondere kapel zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Loire ook interessant: