Viaduc de Garabit

Viaduc de Garabit is een spoorboogbrug boven de rivier Truyère, bij het plaatsje Ruynes-en-Margeride in het departement Cantal. Het viaduct staat bekend als een van de meest bijzondere bruggen in de Auvergne. De brug is namelijk ontworpen door niemand anders dan Gustave Eiffel, de beroemde Franse ingenieur die ook de Eiffeltoren in Parijs ontworpen heeft.Viaduc de Garabit

Geschiedenis van het Viaduc de Garabit

Aan het einde van de negentiende eeuw besloot men dat er een spoorverbinding moest komen tussen de plaatsen Marvejols en Neussargues in het departement Cantal. Er was echter een probleem: de rivier Truyère moest overgestoken worden. In dezelfde tijd had het bouwbedrijf Eiffel & Cie, een bedrijf van Gustave Eiffel en Théophile Seyrig een prominente positie verworven tussen de Franse ingenieursbedrijven. Zo hadden zij tussen 1895 en 1877 de Maria Pia-brug over de rivier Douro in Porto gebouwd. Al vrij snel werd dan ook besloten dat Gustave Eiffel de verantwoordelijkheid moest krijgen voor de bouw van de gewenste spoorbrug. In november van het jaar 1885 werd het viaduct officieel geopend. Over het viaduct was een enkele spoorlijn aangelegd. Het Viaduc de Garabit was een aardig bouwwerk van 565 meter lang dat in totaal ongeveer 3,58 ton woog. Het viaduct was maar liefst 124 meter boven de rivier Truyère gebouwd: een indrukwekkende prestatie voor die tijd. Het Viaduc de Garabit mag dan minder bekend zijn dan andere bouwwerken van Gustave Eiffel zoals de wereldberoemde Eiffeltoren, dit doet niets af aan het feit dat hier sprake is van een bouwwerk dat tot op de dag van vandaag indrukwekkend genoemd kan worden.

Het Viaduc de Garabit vandaag de dag

Tot op de dag van vandaag is het Viaduc de Garabit in gebruik. Het rode bouwwerk torent hoog uit boven de rivier Truyère. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Cantal is het absoluut de moeite waard om dit indrukwekkende viaduct eens te bezoeken. Het viaduct ligt ongeveer vijftien kilometer ten zuiden van de plaats Saint-Flour. Een bezoekje aan dit leuke plaatsje kan dan ook prima gecombineerd worden met een bezoek aan het mooie viaduct. Het Viaduc de Garabit is absoluut een bezoekje waard!
Viaduc de Garabit

Het Viaduc de Garabit bezoeken?

Wilt u dit mooie bouwwerk zelf bewonderen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Cantal ook interessant: