Charroux

Charroux is een prachtig plaatsje in het departement Allier. Het plaatsje ligt in de vallei van de rivier Sioule, aan de voet van het Centraal Massief. Het plaatsje staat bekend om haar prachtige middeleeuwse gebouwen en om haar vermaarde mosterd die op ambachtelijke wijze gemaakt wordt. Vanwege haar prachtige oude gebouwen en smalle steegjes behoort Charroux tot de zogenaamde ‘Les Plus Beaux Villages de France’, de vereniging voor de allermooiste plaatsjes in heel Frankrijk.

Geschiedenis van Charroux

De omgeving van het plaatsje werd al vroeg in de geschiedenis bewoond. Zo zijn er in de nabijheid van het plaatsje onder meer voorwerpen uit de Bronstijd gevonden. Tijdens de middeleeuwen was Charroux een belangrijk plaatsje. Het plaatsje vormde een belangrijk handelskruispunt, waardoor het veel rijkdom vergaarde. Sporen van deze welvarende periode zijn onder meer terug te zien in het grote aantal uit steen gehouwen voorgevels en de vele waterputten in het plaatsje. Charroux was zo’n belangrijk plaatsje dat het voorzien werd van haar eigen verdedigingsmuur, die het plaatsje en haar inwoners moest beschermen tegen de vijand. Na de Godsdienstoorlogen nam de invloed van het plaatsje echter af. Het plaatsje kon haar rol als handelskruispunt niet langer goed vervullen, doordat elders gelegen handelsroutes steeds vaker de voorkeur genoten. Rond de zestiende eeuw kwam de voortvarende periode van het plaatsje dan ook tot een einde.

Charroux vandaag de dag

Ondanks het feit dat de bloeiperiode van het plaatsje rond de zestiende eeuw ten einde kwam, is het plaatsje er in geslaagd om haar historische karakter te behouden. Dit vertaalt zich in vele mooie oude gebouwen en smalle steegjes. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Allier is een bezoekje aan dit mooie plaatsje dan ook absoluut de moeite waard. Voor een uitgebreid bezoek aan dit plaatsje kunt u gerust enkele uren de tijd nemen. Wanneer u door dit plaatsje wandelt zal het u niet verbazen dat dit plaatsje officieel tot de allermooiste dorpjes in heel Frankrijk behoort.
Charroux

Charroux bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Allier ook interessant: