Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand is de hoofdstad van de regio Auvergne en tevens de belangrijkste plaats van het departement Puy-de-Dôme. Clermont-Ferrand heeft een bijzondere binnenstad, omdat zowel de kathedraal als vele huizen in het oude stadscentrum van lavastenen zijn gebouwd. Daardoor hebben vele gebouwen een zwarte kleur.Clermont-Ferrand

Geschiedenis van Clermont-Ferrand

Dankzij verschillende archeologische opgravingen is duidelijk geworden dat het gebied rondom de huidige stad al in de vierde eeuw voor Christus een Keltische nederzetting aanwezig moet zijn geweest. Er bestaan vermoedens dat de hoofdstad van de Averniërs, Nemossos genaamd, in feite de oorsprong is van de stad Clermont-Ferrand. In de nabijheid van deze plaats werd in het jaar 52 voor Christus een legendarische slag uitgevochten tussen de Romeinen en de Galliërs, waarbij de Romeinen een gevoelige nederlaag leden. Na de val van het Romeinse Rijk stond het plaatsje bekend als Clairmont. Clairmont werd meerdere malen geplunderd, onder meer door de Visigoten in de vijfde eeuw na Christus en door de Vikingen in de negende eeuw na Christus. In het jaar 1095 kondigde de toenmalige paus Urbanus II vanuit het plaatsje Clairmont de eerste kruistocht aan. In 1120 werd er op een heuvel bij het plaatsje Clairmont een ander plaatsje gebouwd, met de naam Montferrand. Door de eeuwen heen groeiden beide plaatsje steeds meer naar elkaar toe. Op 15 april 1630 werden de plaatsjes Clairmont en Montferrand dankzij het Edict van Troyes samengevoegd tot Clermont-Ferrand.

Clermont-Ferrand vandaag de dag

Vandaag de dag staat deze stad bekend als een van de leukste steden in de regio Auvergne. De stad herbergt meerdere interessante bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de kathedraal Notre-Dame-de-l’Assomption en de basiliek Notre-Dame-du-Port, die sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ook het middeleeuwse stadscentrum is meer dan de moeite waard om met een bezoekje te vereren. De talloze winkeltjes en terrasjes in combinatie met de prachtige oude, middeleeuwse gebouwen maken van het centrum van Clermont-Ferrand een bezienswaardigheid op zich. Een bezoekje aan deze mooie stad is dan ook absoluut de moeite waard.
Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand bezoeken

Wilt u deze leuke stad zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Puy-de-Dôme ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk