Lavaudieu

Lavaudieu is een prachtig plaatsje in het departement Haute-Loire, in de regio Auvergne. Het plaatsje staat bekend als een van de allermooiste plaatsjes in heel Frankrijk. Het plaatsje maakt dan ook deel uit van de zogenaamde ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Lavaudieu is ook bekend vanwege haar indrukwekkende Romaanse abdij.Lavaudieu

Geschiedenis van Lavaudieu

De geschiedenis van het plaatsje hangt nauw samen met dat van haar abdij. Het plaatsje werd voor het eerst genoemd in een historisch document uit het jaar 909 na Christus, toen nog onder de naam Comps. Toen er in de elfde eeuw een abdij bij het plaatsje werd gebouwd, werd de naam van het plaatsje veranderd in Lavaudieu, afgeleid van ‘vallei van God’. Het plaatsje ligt namelijk aan de rand van de vallei van de Sénouire, een zijrivier van de grotere rivier Allier. De abdij bij het plaatsje zou jaren later de enige Romaanse abdij in de Auvergne blijken die grotendeels gespaard bleef van de verwoestende gevolgen van de Franse Revolutie. Doordat het plaatsje door de eeuwen heen relatief goed bewaard is gebleven is duidelijk dat het plaatsje in de middeleeuwen een sterke verdedigingsmuur heeft gehad. Mede dankzij deze verdedigingsmuur is ook het prachtige historische centrum goed bewaard gebleven, waardoor dit schitterende plaatsje vandaag de dag tot de allermooiste dorpjes in heel Frankrijk behoort.

Lavaudieu vandaag de dag

Wanneer u uw vakantie doorbrengt in de regio Auvergne, is een bezoekje aan dit historische plaatsje meer dan de moeite waard. De combinatie van haar prachtige abdij, de mooie, middeleeuwse straatjes en oude gebouwen zorgt er voor dat u hier gerust een middag door kunt brengen. Wanneer u dit plaatsje bezoekt kan een bezoekje aan het oude klooster van de abdij eigenlijk niet ontbreken. Vanaf de oude stenen brug over de rivier de Sénouire kunt u genieten van een mooi zicht op het plaatsje. Lavaudieu is een bijzonder plaatsje, dat u echt eens bezocht moet hebben!
Lavaudieu

Lavaudieu bezoeken?

Wilt u dit bijzondere plaatsje in het departement Haute-Loire zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Loire ook interessant: