Le Puy-en-Velay

Le Puy-en-Velay is een prachtig plaatsje gelegen in het departement Haute-Loire, in de regio Auvergne. Le Puy-en-Velay is onder meer bekend vanwege haar kathedraal en als pleisterplaats op de bedevaartsroute naar Santiago de Compostela. Le Puy-en-Velay

Geschiedenis van Le Puy-en-Velay

In de omgeving van de huidige plaats zijn sporen gevonden die er op duiden dat het gebied al ruim 200.000 jaar geleden bewoond moet zijn geweest. De locatie is dan ook strategisch gezien interessant; zo is het huidige plaatsje strategisch gelegen, omringd door hoge bergen. Het gebied is achtereenvolgens bewoond door de Liguriërs en Vellaviërs, de Romeinen en de Kelten. In de middeleeuwen werden er enkele grote christelijke bouwwerken gebouwd, zoals de kathedraal, de Sint-Michielskapel en het bekende mariabeeld. Le Puy-en-Velay groeide al snel uit tot een populaire pleisterplaats op weg naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela. Door de eeuwen heen groeide Le Puy-en-Valey zelfs uit tot bedevaartsoord. Vanuit het Midden-Oosten werden er door de kruisvaarders allerlei kostbaarheden en relikwieën naar de stad gebracht, waardoor de stad alsmaar meer aanzien vergaarde. De heiligdommen in en rondom het plaatsje bleven bespaard van de vele plunderingen aan het einde van de middeleeuwen. Tijdens de Godsdienstoorlogen werd de stad met succes verdedigd tegen de Hugenoten, waardoor Le Puy-en-Velay als een van de weinige steden in deze regio de Godsdienstoorlogen zonder grote schade doorstond. Doordat de stad ook in de latere jaren bespaard bleef van grote vernietigingen, kon de stad uitgroeien tot het prachtige en bijzondere plaatsje zoals het vandaag de dag bekend staat.

Le Puy-en-Velay vandaag de dag

Tot op de dag van vandaag is Le Puy-en-Velay een pleisterplaats op de bedevaartsroute. De stad wordt echter niet alleen bezocht door pelgrims. De stad, die bekend staat om het feit dat zij haar middeleeuwse karakter heeft weten te behouden, wordt jaarlijks door vele toeristen bezocht en is dan ook een van de meest populaire plaatsen onder de vakantiegangers. De combinatie van haar prachtige historische centrum met de oude, smalle straatjes en de bijzondere kapel van Saint-Michel-d’Aiguilhe op de hoge rots maken van Le Puy-en-Velay een bijzonder plaatsje dat absoluut een bezoekje waard is!
Le Puy-en-Velay

Le Puy-en-Velay bezoeken?

Wilt u deze prachtige plaats zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Loire ook interessant: