Montluçon

Montluçon is een plaats in het departement Allier en is gelegen aan de rivier Cher. Hoewel Montluçon een van de grotere steden in Allier is, is het kleinere plaatsje Moulins toch de hoofdstad van het departement. Montluçon

Geschiedenis van Montluçon

De plaats is ontstaan in de middeleeuwen. De eerste vermelding van deze plaats dateert uit de elfde eeuw na Christus, toen de plaats nog bekend stond als Monte Lucii. De plaats is ontstaan rondom een groot kasteel op een smalle rots. Vanuit de gehele omgeving kwam de lokale bevolking naar het kasteel om zo beschermd te worden tegen vijandelijke volkeren. Ondanks het feit dat het plaatsje door de eeuwen heen een grote groei qua inwoneraantal doormaakte, kwam de groei van het plaatsje pas echt op gang tijdens de Industriële Revolutie. Dankzij de aanwezigheid van kolenmijnen in het nabijgelegen plaatsje Commentry en de treinverbinding van Montluçon brak er met het begin van de Industriële Revolutie een gouden tijd aan voor deze plaats. Zo groeide het plaatsje van circa 5000 inwoners in het jaar 1830 naar meer dan 50.000 inwoners in 1950.

Montluçon vandaag de dag

Vandaag de dag is Montluçon een leuke stad om eens te bezoeken. Globaal gezien kan de stad worden opgedeeld in twee delen. Op de rechteroever van de ligt de oude stad, met haar steile en smalle straatjes en oude gebouwen uit de vijftiende en zestiende eeuw. In dit oude gedeelte van de stad kunt u gerust urenlang rondlopen zonder uitgekeken te raken. Interessante bezienswaardigheden zijn onder meer de Notre-Dame van Montluçon uit de veertiende eeuw en het stadhuis. Ook het oude kasteel, welke gezien kan worden als de oorsprong van de stad is absoluut een bezoekje waard. Op de linkeroever van de rivier Cher ligt het industriële gedeelte van de stad. Een bezoekje aan deze plaats is meer dan de moeite waard. Bovendien is deze plaats een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de Auvergne!
Montluçon

Montluçon bezoeken?

Wilt u deze leuke stad zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Allier ook interessant: