Montpeyroux

Montpeyroux is een prachtig plaatsje in het departement Puy-de-Dôme in de Auvergne. Het plaatsje staat bekend als een van de mooiste dorpjes in heel Frankrijk en behoort dan ook tot de zogenaamde ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Het plaatsje dankt haar naam aan een steenachtige berg in de omgeving van het plaatsje. De directe vertaling van ‘steenachtige berg’ is namelijk ‘mont pierreux’, waar Montpeyroux van is afgeleid.

Geschiedenis van Montpeyroux

Uit verschillende archeologische onderzoeken is gebleken dat de nabije omgeving van het plaatsje al vroeg in de geschiedenis werd bewoond. Ook is gebleken dat de geschiedenis van Montpeyroux eigenlijk al in de zesde eeuw na Christus begint. In deze eeuw ontstond er een klein plaatsje aan de oever van de nabijgelegen rivier. In de elfde eeuw na Christus werd er een citadel gebouwd op een nabijgelegen heuvel met de naam Mont Pierreux. Rondom deze citadel ontstond al snel een klein plaatsje, met de naam Montpeyroux. Vanwege de strategische locatie van de citadel en het plaatsje werden er meerdere wachttorens gebouwd en een grote verdedigingsmuur. Ook werd er een grote donjon gebouwd, die destijds al hoog boven het plaatsje uittorende. Vanaf de dertiende eeuw behoorde het plaatsje toe aan het Huis van La Tour d’Auvergne, een dynastie die verwant was aan de Franse koninklijke familie. Een van de bekendste leden van deze dynastie was Catherine di Medici, die later niet alleen koningin van Frankrijk zou worden, maar ook gravin van Auvergne en Montpeyroux.

Montpeyroux vandaag de dag

Wanneer u vandaag de dag door het plaatsje heen wandelt, lijkt het wel alsof de tijd heeft stilgestaan. Doordat het plaatsje haar historische karakter door de eeuwen heen heeft weten te behouden, waant u zich tijdens uw wandeling door dit plaatsje in de middeleeuwen. Wanneer u dit mooie plaatsje bezoekt kan een bezoekje aan haar indrukwekkende donjon niet ontbreken. Vanaf de top van deze donjon kunt u genieten van een prachtig uitzicht over het plaatsje en haar omgeving. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Puy-de-Dôme is een bezoekje aan Montpeyroux absoluut de moeite waard!

Montpeyroux bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende plaatsje zelf bezoeken en zelf ervaren waarom het tot de allermooiste dorpjes in heel Frankrijk behoort? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Puy-de-Dôme ook interessant: