Moulins

Moulins is de hoofdstad van het departement Allier en was lange tijd de de verblijfplaats van de hertogen van Bourbon. De stad is gelegen aan de linkerover van de rivier Allier en staat bekend als een van de mooiste plaatsjes in de Auvergne.Moulins

Geschiedenis van Moulins

In het jaar 990 na Christus werd de plaats voor het eerst vermeld in een oud historisch document. De exacte datum waarop het plaatsje is gesticht is niet bekend, hoewel wordt aangenomen dat dit gebied al zeer vroeg in de geschiedenis bewoont moet zijn geweest. Volgens een legende zou het plaatsje ontstaan zijn rondom een jachthuis van de hertogen van Bourbon. Een van de hertogen zou na een dag jagen zijn toevlucht hebben gezocht in een van de oude molens aan de rivier Allier. Hij zou vervolgens verliefd zijn geworden op een molenaarsdochter, waarna zij zich vestigden in de buurt van de molen, waardoor het plaatsje zou zijn ontstaan. Het plaatsje zou haar naam danken aan de vele molens die langs de rivier Allier werden gebouwd. Tot aan het begin van de veertiende eeuw na Christus was dit plaatsje een plaatsje zoals vele anderen. In het jaar 1327 vergaarde het plaatsje echter veel bekendheid, toen het plaatsje werd uitgeroepen tot de hoofdstad het hertogdom van Bourbon. Moulins groeide uit tot een belangrijke plaats voor de kunst, met name de schilderkunst en architectuur.

Moulins vandaag de dag

Vandaag de dag is Moulins een van de mooiste dorpjes in het departement Allier en wellicht zelfs in de gehele regio. Een bezoekje aan dit oude plaatsje is absoluut aan te bevelen. Let hierbij vooral op de prachtige oude vakwerkhuisjes in het oude centrum. Hier vindt u tevens verschillende restaurants en winkeltjes, zodat u hier gerust een middagje door kunt brengen. Ook interessant is de kathedraal van Moulins. Deze prachtige oude kathedraal bevat het beroemde drieluik van de Meester van Moulins. Tot slot zijn ook de oude molens, waar het plaatsje haar naam aan te danken heeft een bezoekje waard. Deze kunnen te voet worden verkend via de smalle geplaveide straatjes. Moulins is een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de regio Auvergne.
Moulins

Moulins bezoeken?

Wilt u dit leuke plaatsje aan de rivier Allier zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Allier ook interessant: