Pradelles

Pradelles is een dorpje in het departement Haute-Loire, in de Auvergne. Het dorpje wordt tot de mooiste dorpen van Frankrijk gerekend. Het plaatsje ligt nagenoeg op een kruispunt van de departementen Haute-Loire, Lozère en Ardèche, tussen de gorges van de rivieren Loire en Allier. Pradelles

Geschiedenis van Pradelles

Het plaatsje wordt voor het eerst genoemd in een document uit het jaar 965 na Christus. In de elfde eeuw na Christus was het plaatsje uitgegroeid tot een kleine vestingplaats. Vanwege haar strategische ligging, op ongeveer 1000 meter hoogte, domineerde de kleine vesting de vallei van de Allier. Vanwege haar ligging kwam het plaatsje bekend te staan als ‘het balkon van het zuiden’. Dat het plaatsje, ondanks haar strategische ligging en haar vestingwerken alsnog veroverbaar was, zou blijken in het jaar 1582. In dit jaar werd het plaatsje als gevolg van de Godsdienstoorlogen geplunderd en verbrand door de Protestanten. Na afloop van de Godsdienstoorlogen werd het plaatsje snel weer opgebouwd. De handel in wijn, zout en olijfolie zorgden voor een zeer welvarende periode voor het plaatsje. In het jaar 1608 vestigde dominicanen zich in het plaatje, wat resulteerde in de bouw van de prachtige Notre-Dame-de-Pradelles. Deze kerk groeide uit tot een belangrijk bedevaartsoord. Ondanks de gewelddadige geschiedenis van dit plaatsje, kon Pradelles toch uitgroeien tot het prachtige dorpje zoals het vandaag de dag bekend staat.

Pradelles vandaag de dag

Wanneer u het plaatsje Pradelles bezoekt zult u al snel begrijpen waarom dit plaatsje op de officiële lijst van allermooiste dorpjes in Frankrijk staat. Haar prachtige oude straatjes en de vele mooie oude gebouwen vormen het bewijs dat het plaatsje de tand des tijds goed heeft weten te doorstaan. Ook kunt u vanuit het plaatsje genieten van een mooi uitzicht over de omringende omgeving. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in de Auvergne is een bezoekje aan dit prachtige plaatsje meer dan de moeite waard.
Pradelles

Pradelles bezoeken?

Wilt u dit prachtige historische plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Loire ook interessant: