Saint-Floret

Saint-Floret is een prachtig klein plaatsje in het departement Puy-de-Dôme, in de regio Auvergne.Saint-Floret Het plaatsje ligt aan de rivier Couze Pavin, wat een zijrivier is van de grotere rivier Allier. Volgens sommigen behoort dit plaatsje tot de allermooiste plaatsjes in heel Frankrijk.

Geschiedenis van Saint-Floret

Uit verschillende vondsten op een nabijgelegen rots kan geconcludeerd worden dat de omgeving van het plaatsje al vroeg in de geschiedenis bewoond moet zijn geweest. Op een hoge rots bij het plaatsje is onder meer een ossuarium gevonden dat dateert uit het begin van onze jaartelling. Het plaatsje Saint-Floret zelf is ontstaan aan de voet van haar kasteel. Dit kasteel behoorde tot aan de twaalfde eeuw na Christus toe aan de graven van Auvergne. Bij dit plaatsje lag een brug over de rivier, waarmee het plaatsje een belangrijke rol vervulde in de lokale handel. Saint-Project groeide al snel uit tot een halte op een van de bedevaart routes naar Santiago de Compostela. In de dertiende eeuw had het kasteel bij het plaatsje haar strategische waarde grotendeels verloren. Het kasteel werd ontmanteld, waarbij enkel haar kerker overbleef. Ondanks de ontmanteling van haar kasteel is het plaatsje er in geslaagd haar historische karakter door de eeuwen heen te behouden.

Saint-Floret vandaag de dag

Vandaag de dag staat Saint-Floret bekend als een van de mooiste dorpjes in het departement Puy-de-Dôme. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in deze omgeving is een bezoekje aan dit leuke dorpje dan ook absoluut de moeite waard. Met haar bijzondere brug uit de dertiende eeuw en de overblijfselen van haar kasteel is er in het plaatsje genoeg te zien en te beleven. Bij het kasteel zijn prachtige fresco’s uit de middeleeuwen te bewonderen, die het verhaal van Tristan en Isolde verbeelden. Het dorpje zelf is niet heel groot, want u wandelt er in een uurtje zo doorheen. De combinatie van haar prachtige ligging aan de rivier en de vele mooie oude gebouwen en smalle straatjes maken van Saint-Floret echter een plaatsje dat u echt eens gezien moet hebben.

Saint-Floret bezoeken?

Wilt u dit leuke plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Puy-de-Dôme ook interessant: