Saint-Flour

Saint-Flour is een mooi middeleeuws plaatsje gelegen in het departement Cantal, in de regio Auvergne. Het plaatsje kan worden opgedeeld in twee verschillende gedeelten. Zo is het het hoger gelegen gedeelte van het plaatsje, Ville haute, gelegen op Planèze, een groot vulkanisch plateau. Het lager gelegen gedeelte van het plaatsje, Ville Basse, ligt aan de oever van de rivier Ander. Saint-Flour

Geschiedenis van Saint-Flour

Het gebied rondom het plaatsje werd al in de Prehistorie bewoond. Zo zijn er in de nabije omgeving van het plaatsje verschillende sporen gevonden uit de Bronstijd, zoals menhirs, dolmens en gereedschappen. Ook zijn er sporen gevonden die afkomstig zijn uit de Romeinse tijd. Zo zijn er bij Saint-Flour onder meer twee oude Romeinse villa’s opgegraven. De plaats Saint-Flour ontstond echter pas rond het jaar 996, rondom een kerk. Vanuit de ruines van deze kerk zou later een fort gebouwd worden. De aanwezigheid van dit fort zorgde ervoor dat inwoners vanuit de nabije omgeving naar het fort trokken, om zo beschermd te kunnen worden tegen kwaadwillenden, bijvoorbeeld struikrovers. Tijdens de Franse Revolutie maakte Saint-Flour, dat inmiddels was uitgegroeid tot een mooi plaatsje, verschillende naamswijzigingen door. Zo stond het plaatsje een tijd bekend onder de naam Fort-Cantal, Fort-Libre en Mont-Flour, voordat het plaatsje haar huidige naam kreeg.

Saint-Flour vandaag de dag

Vandaag de dag staat Saint-Flour bekend als een van de leukste en mooiste plaatsjes in het departement Cantal. Het plaatsje heeft de tand des tijds goed doorstaan en heeft haar middeleeuwse karakter grotendeels behouden. Ook zijn er nog talloze sporen uit het verleden zichtbaar, zoals bijvoorbeeld de versterkte poorten en overblijfselen van de omwalling. Ook de kathedraal uit de vijftiende eeuw na Christus is absoluut een bezoekje waard. In de oude binnenstad, met haar prachtige middeleeuwse straatjes en mooie pleintjes, kunt u gerust een middag doorbrengen. In de oude binnenstad vindt u vele verschillende winkeltjes en restaurants, waar u na een wandeling door de oude binnenstad heerlijk kunt nagenieten van een verkoelend drankje. Een bezoekje aan Saint-Flour is absoluut de moeite waard!
Saint-Flour

Saint-Flour bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje zelf verkennen? Zoe hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Cantal ook interessant: