Vichy

Vichy is een stad in het departement Allier en is bekend vanwege haar thermen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Vichy de hoofdstad van het zogenaamde Vichy-Frankrijk.Vichy

Geschiedenis van Vichy

Nadat ze de beroemde slag van Gergovia hadden verloren van de Galliërs in het jaar 52 voor Christus, stichtten de Romeinen een plaatsje aan de rivier Allier. Als snel ontdekten zij de aanwezige bronnen, welke als rustgevend en helend werden gezien. Dankzij de aanwezigheid van de bronnen groeide de nederzetting al snel uit tot een klein plaatsje met de naam Vippiacus. Later, na de val van het Romeinse Rijk, zou de naam aangepast worden naar Vichy. Door de eeuwen heen raakte dit plaatsje steeds bekender bij de aristocratie. Zo waren haar thermen onder meer geliefd onder de leden van het huis van Bourbon, maar ook onder leden van de Franse Koninklijke familie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het stadje echter in een ander daglicht te staan. Na de ondertekening van de wapenstilstand tussen Nazi Duitsland en Frankrijk, op 22 juni 1940, werd de stad uitgeroepen tot de hoofdstad van het zogenaamde Vichy-Frankrijk. Dit was het zuidelijke deel van Frankrijk dat collaboreerde met de Duitsers. Philippe Pétain, die door zijn daden tijdens de Eerste Wereldoorlog was uitgegroeid tot een nationale held, werd uitgeroepen als staatshoofd. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werd Frankrijk weer verenigd en was dit stadje niet langer de hoofdstad. Ondanks deze zwarte bladzijde uit de historie van dit stadje, zou dit stadje ook na afloop van de Tweede Wereldoorlog vanwege haar thermen een belangrijke plaats blijven.

Vichy vandaag de dag

Vandaag de dag staat dit stadje niet alleen meer bekend vanwege haar thermen, maar ook als een van de mooiste plaatsjes in de regio Auvergne. Er is dan ook genoeg te zien en te doen in deze leuke stad. In de eerste plaats zijn de beroemde thermen natuurlijk een bezoekje waard. Ook de prachtige kerk Saint Blaise is de moeite waard om te bezoeken. De opera is een mooi voorbeeld van architectuur in de Art nouveau stijl. Vichy is een prachtige stad en een prima uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de regio Auvergne!
Vichy

Vichy bezoeken?

Wilt u deze prachtige stad zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Allier ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk