Gold Beach

Gold Beach was een van de vijf invasiestranden waar de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog aan land kwamen. De andere vier stranden zijn Omaha Beach, Utah Beach, Juno Beach en Sword Beach. Dit indrukwekkende strand ligt tussen de plaatsen La Rivière en Longues-sur-Mer, ongeveer 24 kilometer ten oosten van Omaha Beach.

Geschiedenis van Gold Beach

Op 6 juni 1944 landden de Britse 50e Infanteriedivisie en de Britse 8e pantserbrigade op dit strand, als onderdeel van Operation Overlord. Hun hoofdtaak was het veroveren van de plaatsen Arromanches en Bayeux. Daarnaast moesten zij de weg van Caen naar Bayeux afsnijden. De landing op Gold Beach begon om 07:25, een uur later dan de landingen op Utah Beach en Omaha Beach. De 50e infanteriedivisie slaagde er uiteindelijk in om door de Duitse stellingen heen te breken. Rond middernacht waren er ongeveer 25.000 Britse soldaten geland op het strand en waren de geallieerde soldaten bijna tien kilometer opgerukt in het binnenland van Calvados. Hiermee verklaarde men de landing op Gold Beach tot succes. Als gevolg van de landing op dit strand slaagden de geallieerden er uiteindelijk in om een tweede front te openen tegen de Duitse bezetters en om later heel Frankrijk te bevrijden.

Gold Beach vandaag de dag

Brengt u uw vakantie door in het departement Calvados, of elders in de regio Basse-Normandie? Dan is een bezoekje aan dit invasiestrand absoluut de moeite waard. Rondom het strand zijn nog diverse overblijfselen te vinden van Duitse bunkers. Ook zijn er op het strand nog restanten te vinden van een door de geallieerde aangelegde kunstmatige haven. Een bezoekje aan dit invasiestrand is absoluut aan te bevelen wanneer u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog!
Gold Beach

Gold Beach bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende invasiestrand in het departement Calvados zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Calvados ook interessant: