Kathedraal van Lisieux

De kathedraal van Lisieux staat ook wel bekend als de Cathédrale Saint-Pierre de Lisieux in het Frans. Dit is een prachtige katholieke kathedraal gelegen in de stad Lisieux, in het departement Calvados. Deze indrukwekkende kathedraal staat bekend als een van de mooiste bezienswaardigheden in dit departement.

Geschiedenis van de kathedraal van Lisieux

De oorsprong van de kathedraal van Lisieux gaat terug tot de 11e eeuw. De bouw begon in de 12e eeuw en werd voortgezet gedurende de 13e eeuw. In deze periode was de gotische architectuur in opkomst, en de kathedraal weerspiegelde deze stijl met zijn imposante gewelven en opvallende bogen.

Gedurende de eeuwen onderging de kathedraal verschillende uitbreidingen en renovaties. In de 16e eeuw werd de klokkentoren toegevoegd. In de 17e eeuw werden enkele delen van het interieur opnieuw ingericht in de barokstijl.

Zoals veel historische gebouwen in Europa, leed de kathedraal van Lisieux schade tijdens verschillende oorlogen en conflicten. Tijdens de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) leed de kathedraal schade. Later werd de kathedraal gerestaureerd. In de 19e eeuw, tijdens de Franse Revolutie, werd de kathedraal opnieuw beschadigd en verwaarloosd.

In de 19e eeuw begonnen grootschalige restauratiewerkzaamheden aan de kathedraal. Deze restauraties werden uitgevoerd onder leiding van de beroemde architect Eugène Viollet-le-Duc, die bekendstond om zijn werk aan vele historische gebouwen in Frankrijk.

De kathedraal van Lisieux vandaag de dag

Vandaag de dag trekt de kathedraal van Lisieux niet alleen pelgrims aan vanwege zijn religieuze betekenis, maar ook vele toeristen vanwege zijn prachtige architectuur en historische waarde. Het is een indrukwekkend voorbeeld van gotische kunst en architectuur in de regio Basse-Normandie. Voor een uitgebreid bezoek aan deze mooie kathedraal kunt u gerust enkele uren de tijd nemen. Een bezoekje aan deze mooie kathedraal is absoluut de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Calvados!

De kathedraal van Lisieux bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende kathedraal in de plaats Lisieux in het departement Calvados zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Calvados ook interessant: