Omaha Beach

Omaha Beach was een van de vijf stranden waar de Geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog op 6 juni 1944 aan land kwamen. Dit indrukwekkende strand is ongeveer vijf kilometer lang en strekt zich uit van het plaatsje Vierville-sur-Mer tot aan Colleville-sur-Mer, in het departement Calvados.

Geschiedenis van Omaha Beach

Omaha Beach is het bekendste invasiestrand, omdat de Geallieerde verliezen op dit strand veruit het hoogst waren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bij Utah Beach hadden de inleidende bombardementen de Duitse verdedigingswerken onvoldoende verzwakt. Er lagen bovendien overal obstakels, waarvan sommigen waren voorzien van landmijnen. Ook moesten de soldaten tijdens de landing meer dan 100 meter door ondiep water waden om het strand te bereiken. Dit terwijl zij onder zwaar machinegeweervuur lagen. De geallieerden leden hier dan ook zware verliezen. Volgens verschillende historische bronnen kwamen er in de eerste achttien uur van de invasie meer dan 3000 soldaten om het leven op Omaha Beach. Ondanks deze zware verliezen slaagden de Geallieerden er uiteindelijk toch in om de Duitse stellingen te veroveren.

Omaha Beach vandaag de dag

Vandaag de dag is een bezoekje aan dit indrukwekkende strand absoluut de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Calvados, of elders in de regio Basse-Normandie. Rondom het strand zijn nog verschillende overblijfselen van bunkers te vinden. In de nabije omgeving van Omaha Beach zijn verschillende musea te vinden. In deze musea kunt u alles te weten komen over de landing in Normandië. Op enkele kilometers van het strand ligt het Normandy American Cemetery Memorial. Dit is een Amerikaanse begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan alle Amerikaanse soldaten die tijdens de slag om Normandië om het leven kwamen. Wanneer u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zal een bezoekje aan Omaha Beach een diep indruk op u maken.

Omaha Beach bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende invasiestrand in het departement Calvados zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Calvados ook interessant: