Pointe du Hoc

Pointe du Hoc is een indrukwekkende locatie op een hoge klip bij de plaats Saint-Pierre-du-Mont, in het departement Calvados. Deze plek ligt tussen de invasiestranden Omaha Beach en Utah Beach, waar de Geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog aan land kwamen. De klip steekt ongeveer dertig meter uit boven de zee.

Geschiedenis van Pointe du Hoc

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte deze locatie deel uit van de Duitse Atlantikwall: een omvangrijke verdedigingslinie langs de kust. De Duitsers bouwden hier dan ook talloze bunkers. Al enkele dagen voordat de landing in Normandië plaats zou vinden werd Pointe du Hoc al zwaar gebombardeerd. Geallieerde kruisers vuurden duizenden granaten af op deze plek. Dit had te maken met het feit dat er naast de talloze Duitse bunkers, ook meerdere grote kanonnen geplaatst waren. Voor het slagen van de Geallieerde operatie Overlord was het van groot belang dat deze kanonnen uitgeschakeld werden. Op 6 juni 1944, de dag van de invasie, was Pointe du Hoc dan ook al veranderd in een maanlandschap.

Om 7 uur in de ochtend beklommen de soldaten van het tweede Amerikaanse Ranger bataljon de dertig meter hoge kliffen, om zo deze belangrijke positie te veroveren. Ondanks verschillende Duitse tegenaanvallen slaagden de Geallieerden er in deze zo strategisch belangrijke locatie te behouden.

Pointe du Hoc vandaag de dag

Brengt u uw vakantie door in het departement Calvados, of elders in de regio Basse-Normandie? Dan is een bezoekje aan deze bijzondere locatie absoluut de moeite waard. Tot op de dag vandaag zijn de talloze diepe kraters in het landschap nog goed zichtbaar. Er zijn verschillende wandelroutes aangelegd via welke u deze indrukwekkende locatie kunt verkennen. Naast de kraters zijn ook verschillende bunkers te bezichtigen. Voor een uitgebreid bezoek aan Pointe du Hoc kunt u gerust enkele uren de tijd nemen!
Pointe du Hoc

Pointe du Hoc bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende locatie zelf bezoeken en de overblijfselen van de verschillende bunkers bezichtigen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Calvados ook interessant: