Utah Beach

Utah Beach is een van de vijf stranden waar de Geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog op 6 juni 1944 aan land kwamen.  Dit strand ligt in het departement Manche, bij het plaatsje Sainte-Marie-du-Mont. Utah Beach was de codenaam van het meest westelijk gelegen invasiestrand. Dit strand staat bekend als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in dit departement.

Geschiedenis van Utah Beach

Op 6 juni 1944 landden de Geallieerde soldaten op verschillende stranden in Normandië. Naast Utah Beach kwamen er ook op Omaha Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach soldaten aan land. De Duitse verdedigers hadden niet verwacht dat de Geallieerden hier aan land zouden komen, waardoor er slechts enkele reserve-eenheden aanwezig waren. Wel waren er verschillende versterkte bunkers die het strand moesten verdedigen, als onderdeel van de zogenaamde Atlantikwall. Anders dan bijvoorbeeld op Omaha Beach was de landing op dit invasiestrand een groot succes. Zo was Utah Beach het strand met de minste verliezen aan Geallieerde zijde. Na de verovering speelde dit strand een belangrijke rol als aanvoerroute voor Geallieerde manschappen en voertuigen. Vanaf de invasie tot aan november 1944 werden er op dit strand ongeveer 800.000 soldaten en 165.000 voertuigen aan land gebracht.

Utah Beach vandaag de dag

Vandaag de dag is een bezoekje aan dit indrukwekkende invasiestrand absoluut de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Manche. Zo zijn er nog verschillende bunkers zichtbaar. Ook kunt u het interessante Utah Beach museum bezoeken, waar u alles te weten kunt komen over de invasie van Normandië. Ook kunt u hier onder meer een replica van een B-26 Marauder bezichtigen: een vliegtuig van het type dat de kust bombardeerde vlak voor de invasie. Uw vakantie in het departement Manche is eigenlijk niet compleet zonder dit indrukwekkende strand gezien te hebben!
Utah Beach

Utah Beach bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende invasiestrand in het departement Manche zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Manche ook interessant: