Calvados

Calvados is een van de drie departementen van de regio Basse-Normandie en een van de vijf departementen in Normandië.Calvados De andere departementen in Basse-Normandie zijn Manche en Orne. Het departement is omgeven door de departementen Eure in het oosten, Orne in het zuiden en Manche in het westen. Dit mooie departement staat met name bekend door de vele herinneringen aan de landing in Normandië, een van de belangrijkste slagen van de Tweede Wereldoorlog.

Geschiedenis van Calvados

Het departement was een van de 83 departementen die ontstonden als gevolg van de Franse Revolutie. De geschiedenis van deze streek gaat echter veel verder terug. Zo is de geschiedenis van deze streek nauw verbonden met dat van de gelijknamige drank uit dit gebied. Al in de achtste eeuw na Christus was er sprake van appelboomgaarden in dit gebied en in de zeventiende eeuw was er sprake van een groot aantal ciderboerderijen waar de bekende Calvados-drank werd gemaakt. De gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog vormen echter een belangrijk deel van de geschiedenis van dit departement. Zo landden de Geallieerden op 6 juni 1944 op de invasiestranden die bekend kwamen te staan onder de codenamen Omaha Beach, Utah Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach. Dankzij deze enorme invasie beleefde de Tweede Wereldoorlog in dit bijzondere departement zijn ommekeer.

Calvados vandaag de dag

Vandaag de dag zijn er nog veel bezienswaardigheden te vinden die doen herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn uitstapjes naar invasiestranden als Omaha Beach, Utah Beach of de indrukwekkende Pointe du Hoc absoluut de moeite waard. Ook zijn er vele leuke plaatsjes om te ontdekken, waaronder Honfleur, Lisieux en Beuvron-en-Auge. Het laatstgenoemde dorpje behoort volgens de kenners tot de allermooiste dorpjes van Frankrijk, onder meer vanwege de traditionele vakwerkhuisjes. Vergeet tijdens uw vakantie in dit departement vooral niet te genieten van een heerlijk glaasje Calvados. Deze appelcider moet u echt eens geproefd hebben!

Calvados bezoeken?

Wilt u het prachtige departement Calvados zelf verkennen en de vele indrukwekkende bezienswaardigheden bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in deze streek!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Calvados ook interessant: