Bèdoin, het camperparadijs

0
864

Vive Le Tour!

Een minireeks over de touretappe door Bèdoin – deel 3

Bèdoin, 10 juli 2013. Een veel gehoorde discussie onder kampeerders is de vraag in hoeverre je het overnachten in een megagrote camper onder de noemer ‘kamperen’ kunt scharen. Bij ‘kamperen’ denk ik aan het in de grond slaan van de tentharingen, terwijl de regen met bakken uit de hemel valt. Bij ‘kamperen’ denk ik aan gasstelletjes, gaten in het grondzeil van de tent, en plastic wegwerpbordjes met de etensresten van een dag eerder. Kortom, het overnachten in ‘tweede woningen’ op wielen valt bij mij absoluut niet onder de noemer ‘kamperen’. Maar ieder zijn plezier natuurlijk. Velen onder ons vermaken zich iedere zomer prima in hun camper, wat natuurlijk hun goed recht is. En met slecht weer is het natuurlijk ook geen pretje om in de tent te zitten. Dan kun je wel beter in je eigen huis op wielen zitten.

Bèdoin camperparadijs
Bèdoin camperparadijs

Vandaag de dag, een halve week voordat de Tour de France het dorpje Bèdoin passeert, wemelt het hier van de campers. Grote campers en kleine campers. De meesten zijn wit van kleur, maar er zijn altijd uitzonderingen. Bèdoin staat er vol mee. De grote parkeerplaatsen aan de rand van het dorp, die normaal gesproken bedoeld zijn voor de maandagen waarop de wekelijkse Provençaalse markt plaats vindt in Bèdoin, staan vol met talloze kampers. Nederlanders, Belgen, Duitsers, maar ook de Fransen zelf weten Bèdoin goed te vinden. De meeste inwoners van Bèdoin kijken er niet eens meer van op, wanneer er zo’n grote camper door de hoofdstraat langs het pleintje rijdt. Zij hebben deze chaos immers al eerder meegemaakt, bij eerdere edities van de Tour de France.

Het is echter niet alleen Bèdoin waar talloze campers gestationeerd zijn. De etappe van aanstaande zondag gaat via Malaucene, over de Col de la Madeleine (niet te verwarren met de ‘grotere’ Madeleine in de Alpen nabij de Alpe d’Huez), en vervolgens via Bèdoin naar de top van de Mont Ventoux. Ook in de nabijheid van kleinere hellingen zoals de Col de La Madeleine, zijn inmiddels de eerste campers zichtbaar. Een halve week van tevoren aan de kant van de weg wachten totdat het wielerpeloton in enkele seconden langs raast. Kamperen. Je moet het maar kunnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here