Bèdoin in de Tour: walhalla voor horeca

0
804

Vive Le Tour!

Een minireeks over de touretappe door Bèdoin – deel 5

Bèdoin, 12 juli 2013. Wij zijn inmiddels al een aantal dagen aan het aftellen naar de grote dag. De dag waarop de Tour de France Bèdoin door raast, op weg naar de top van de Mont Ventoux. Zo langzamerhand vragen wij ons af waarom Bèdoin zoveel eetgelegenheden heeft. Is het vanwege de ligging van het dorp, te midden van vele mooie uitstapjes? Wonen er bovengemiddeld veel koks in Bèdoin? Of zijn de inwoners van het dorpje simpelweg niet in staat om zelf te koken, en zijn zij volledig afhankelijk van de horecagelegenheden?

Bèdoin heeft onder andere heerlijke pizza's!
Bèdoin heeft onder andere heerlijke pizza’s!

Misschien. Zoals met vele andere zaken ligt de waarheid ergens in het midden. Zo is het vreemd om te veronderstellen dat de inwoners van Bèdoin zelf niet kunnen koken. Waarschijnlijk speelt de ligging van het dorp een grote rol. Niet alleen is het dorpje op basis van haar ligging de ideale uitvalsbasis voor een veelzijdige vakantie; het dorp maakt ook met enige regelmaat deel uit van het grootste wielerevenement ter wereld, de Tour de France. Op dagen als deze is het hard werken voor de uitbuiters en medewerkers van de talloze restaurantjes die het dorpje rijk is. De enorme toestroom van wielerfanaten zorgt voor volle terrasjes. Wanneer je door het dorp wandelt kun je ze prima onderscheiden van de ‘normale’ toeristen. Luidruchtig, maar bovenal gezellig, zoals aangegeven in de blog van gisteren. Op dagen als deze zal de kassa goed rinkelen voor de uitbaters van de restaurantjes. Zij zullen ongetwijfeld een fles champagne hebben opengetrokken toen zij hoorden dat de Tour weer langskwam.
In de jaren dat de Tour de France niet langs of door Bèdoin raast, zitten de horecabazen in Bèdoin al niet om klanten verlegen, maar op dagen als deze, zullen zij ongetwijfeld met een lach op het gezicht werken, ondanks alle drukte. Ze horen de kassa al rinkelen. De Tour? Een walhalla voor horeca!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here