De Tour komt er aan!

0
739
Vive le Tour!
Vive le Tour!

Vive Le Tour!

Een minireeks over de touretappe door Bèdoin- deel 1

Bèdoin, 8 juli 2013. ‘Vive le Tour’: de Franse uitspraak die te maken heeft met de Tour de France. De Tour kan met recht de meest aansprekende wielerronde ter wereld genoemd worden. Een jaarlijks evenement waar miljoenen mensen over de gehele wereld naar

Mont Ventoux gezien vanuit Bèdoin
Mont Ventoux gezien vanuit Bèdoin

kijken. Weer of geen weer, doping of geen doping. Je zou verwachten dat de Tour hét ideale podium is voor de Franse gemeenten om zichzelf van haar beste kant aan de wereld te laten zien. In de dorpen en steden die de ‘eer’ toebedeeld krijgen om onderdeel uit te maken van het grootste wielerspektakel ter wereld, zou dan ook een euforische stemming moeten heersen. Alle aandacht en hectiek rondom de koers, betekent een enorme toestroom van wielerliefhebbers van heinde en verre. De terrassen in de dorpjes en steden zullen ongetwijfeld helemaal vol zitten. De lokale bevolking is blij met alle positieve aandacht, de uitbuiters van de horeca zijn blij met de volle terrassen. Het is voor de deelnemende dorpen en steden dan ook fantastisch dat al die renners door de straten suizen!

Of toch niet? Op 14 juli 2013, de nationale feestdag in Frankrijk, doorkruist het wielerpeloton het dorpje Bèdoin, gelegen aan de voet van de legendarische Mont Ventoux. Bovenop de Mont Ventoux, ook wel ‘le Geant de Provence’, of ‘de Reus van de Provence’ genoemd, ligt de finishstreep van wat een zeer spectaculaire etappe belooft te worden. De grote vraag blijft echter hoe het dorp toeleeft naar deze etappe. Welke voorbereidingen worden er getroffen? Wat vinden de bewoners van al deze aandacht? In deze minireeks zal er tot op de dag van de etappe gekeken worden naar de invloed van de Tour op het dagelijks leven in dit Provençaalse dorpje aan de voet van de Mont Ventoux.

Deel uitmaken van de honderdste Tour de France: welk dorp wil dat nou niet?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here