Een vakantie in Frans Baskenland deel 3: een Spaans uitstapje

0
977

Frans Baskenland. Een regio die wat minder bekend is bij de vakantieganger. Dit jaar is Frans Baskenland de vakantiebestemming van het team van Zonnigzuidfrankrijk.nl. Middels deze blogserie delen wij onze belevenissen in dat onbekende stukje zuid-Frankrijk: Frans Baskenland.Frans Baskenland

Woensdag 16 juli. Inmiddels zijn we al 1,5 week in Frans Baskenland en we beginnen er ons al aardig thuis te voelen. Het wordt tijd dat we ons weer op nieuw terrein begeven. Dus besluiten we om naar buurland Spanje te gaan. Met wat extra bagage rijden we door de Pyreneeën naar het charmante dorpje Sos del Rey Católico, net voorbij Pamplona. Een tocht van circa 2,5 uur rijden. Hier overnachtten wij in een parador, een staatshotel. Deze paradors zijn te vinden in heel Spanje en gevestigd in hele oude gebouwen. In 1926 is deze keten van staatshotels opgericht om het geld terug te verdienen wat de overheid uitgeeft om deze gebouwen te onderhouden. In de praktijk betekent dit dat je op geweldige locaties kunt overnachten en eten voor niet al te veel geld.

Na een mooie wandeling door het dorp, een heerlijk diner, een goede nacht en een uitbreid ontbijt, vertrekken wij donderdag 17 juli naar de volgende parador. Deze is gevestigd in een schitterend kasteel in Olite. Dit plaatsje is iets groter dan Sos del Rey en ligt iets oostelijker, op circa een uur rijden van Sos del Rey. Wij dachten in Sos del Rey dat het niet mooier kon en de parador in Olite dus wel tegen moest vallen, maar we kregen ongelijk. De parador had een echte kasteelsfeer met ridderoutfits en mooie middeleeuwse tapijten op de gangen. En ook hier weer heerlijk gedineerd en ontbeten. De parador is gevestigd in maar een klein deel van het kasteel. Het andere deel is open voor publiek en ook zeker een bezoekje waard met grappige torentjes en prachtige uitzichten. Dit hebben wij dan ook gedaan en toch ruim 2 uur in rondgelopen. Je hebt trouwens absoluut geen last van het publiek als ‘s middags in je kamer even een Spaanse siësta wilt houden. Na het diner zijn we nog even door Olite heen gelopen en dit leefde toen zo ‘s avonds helemaal op.

De volgende dag na het opnieuw uitgebreide ontbijt, via een schitterende weg teruggereden naar Frans Baskenland. Een weg die ons leidde via de oeroude brug van Puenta la Reina, een brug waar de Pelgrims over heen komen als zij naar Santiago de Compostella gaan, dezelfde pelgrims waar ik het in blog 2 ook over had, maar dat terzijde. Deze vakantie in een vakantie, zoals wij ons Spaanse uitstapje ook wel noemen, was zeker de moeite waard en is ook echt weer een aanrader voor iedereen die naar Frans Baskenland op vakantie gaat.

Frans Baskenland

[adrotate group=”1″]