Etappe 18: Briançon-Col d’Izoard

0
690
Briançon-Col d'Izoard

Op zaterdag 1 juli begon de Tour de France 2017 weer. Het is vanaf dat moment weer 3 weken afzien voor de renners en genieten voor de liefhebbers van het grootste wielerspektakel ter wereld. Zonnigzuidfrankrijk.nl informeert u via onze blogserie over de moeilijkheden en mogelijkheden van elke etappe die verreden wordt in zuid-Frankrijk. Ook worden de mooiste steden, dorpen en bezienswaardigheden in de omgeving van de etappe op een rijtje gezet. In deze blog vertellen wij alles wat u moet weten over etappe 18: BriançonCol d’Izoard.Briançon-Col d'Izoard

Etappe 18: Briançon-Col d’Izoard

Etappe 18 gaat van Briançon naar de top van de Col d’Izoard en dit is de laatste bergetappe van de Tour de France. Deze rit is 179,5 kilometer lang, waarbij het eerste deel nog redelijk te doen is, maar het laatste deel is vrij zwaar. Het eerste deel is vooral over glooiende wegen, maar in de laatste 60 kilometer rijdt het peloton over twee zeer pittige beklimmingen.
Voordat dat zover is, vertrekken de renners vanuit de prachtige plaats Briançon in de Hautes-Alpes. Briançon is gelegen op ongeveer 1300 meter hoogte, waarmee het de hoogstgelegen plaats is in heel Frankrijk met meer dan 2000 inwoners. Vervolgens rijdt het peloton de eerste 40 km richting Embrun. Hierna begint het eerste klimwerk van deze etappe. Het begin is nog redelijk makkelijk met de Côte des Demoiselles Coiffées, oftewel de berg van mooi geknipte jongedames. Deze klim is gemiddeld 5,2% over 3,9 kilometer. Na de berg met die mooie naam gaat het glooiend verder tot de renners ongeveer 100 kilometer gefietst hebben, want dan komt het peloton bij de Col de Vars. Best pittig ook, hoewel het eerste deel, vanaf 21,5 kilometer voor de top, nog redelijk goed te doen is met een stijgingspercentage van 2 tot 3%. De laatste 9,3 km is veel zwaarder met een gemiddelde stijging van 7,5% en uitschieters tot zelfs gemiddeld 10%.
Via een flinke afdaling rijden de renners naar Guillestre, waar het zwaarste stuk van deze etappe in zicht komt: de Col d’ Izoard. Deze heeft een vergelijkbaar hoogteprofiel met de Col de Vars, maar is veel langer. De klim van de Col d’ Izoard is 14,1 kilometer lang en heet een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3% De laatste 10 km zijn zelfs nog lastiger, namelijk gemiddeld 9%. Via een zeer steile weg met veel haarspeldbochten rijdt het peloton naar het kale en koude maanlandschap van Casse Déserte, waar uitgemaakt wordt wie deze etappe wint.

Bezienswaardigheden in de omgeving van de etappe 18: Briançon-Col d’Izoard

Als u deze etappe gaat bekijken, is het de moeite waard om dit te combineren met een leuk uitstapje in de buurt. Zo is Briançon de moeite waard om te bekijken, maar ook Embrun en het nabijgelegen Gap zijn erg charmant en leuk om te bezoeken. Bezienswaardigheden in de buurt die een bezoekje waard zijn, zijn: de Col du Galibier, het Lac de Serre-Ponçon, Fort Queyras en natuurlijk de finish van deze etappe Col d’Izoard.
Briançon-Col d'Izoard

De etappe Briançon-Col d’Izoard bijwonen?

Wilt u deze indrukwekkende bergetappe zelf bijwonen? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!


[adrotate group=”1″]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here