Etappe 5: Limoges-Le Lioran

0
750
Limoges-Le Lioran

2016 is een echt sportjaar. Met het EK, de Olympische Spelen en natuurlijk de Tour de France kunnen we heel wat uurtjes in spanning zitten achter de televisie over wie uiteindelijk de wedstrijd gaat winnen. Wij van Zonnigzuidfrankrijk.nl vinden het jammer dat het Nederlands elftal niet mee doet aan het EK. Daarom richten wij ons maar op de Tour de France en juichen ondertussen voor België en Frankrijk.

Etappe 5: Limoges-Le Lioran

Etappe 5 is opnieuw een lange etappe. Deze start in Limoges, waar de karavaan een dag eerder is gefinisht en eindigt in Le Lioran. De tussenliggende 216 km is de eerste serieuze klimtest van deze Tour de France 2016 met klimcategorieën 2,3 en 4. Deze etappe zou, gezien het routeprofiel, een ideale rit zijn voor de aanvallers in het peloton.Limoges-Le Lioran

Bezienswaardigheden in de omgeving van de etappe Limoges-Le Lioran

De renners starten in de regio Limousin en eindigen de lange fietstocht in de Auvergne. Beide regio’s hebben een rijke historie, mooie natuur en vele leuke toeristische trekpleisters. De Limousin heeft een aantal mooie, historische rijke plaatsen, zoals: Beaulieu-sur-Dordogne, Brive-la-Gaillarde, Collognes-la-Rouge, Ségur-le-Château, Tulle, Turenne en Uzerche.
Ook zijn in Limousin diverse bezienswaardigheden om te bekijken. Zo kun je een aantal prachtige kastelen bezoeken, namelijk: het Château de Bonneval, het kasteel van Ventadour en Tours de Merle. Hoewel die laatste eigenlijk meer de resten zijn van een kasteel uit de vijftiende eeuw na Christus. Tours de Merle staat bekend als een van de mooiste historische monumenten in de regio.
Een andere bezienswaardigheid in de omgeving met een grote historische waarde, is het heftige Oradour-sur-Glane. Dit dorp is in de tweede wereldoorlog in z’n geheel uitgemoord en verbrand. Het bijzondere aan dit dorpje is dat dit geheel in die staat is gehouden. Zo staat de oude auto van de huisarts nog op het marktplein en ligt er in de kerk nog een uitgebrande kinderwagen. Hierdoor is het een symbool geworden voor de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog in Frankrijk.
Ben je op vakantie in de Auvergne en wil je liever daar naar een aantal leuke bezienswaardigheden? Dan kun je bijvoorbeeld naar de Abdij van Mozac of de Basiliek van Orcival. Dit zijn beiden mooie voorbeelden van de Romaanse bouwkunst. Zo staat de abdij van Mozac bekend om zijn bijzondere kapitelen.
Liever ook in de Auvergne naar een kasteel? Dat kan met een bezoekje aan het Château de Val of het kasteel van Murol. Deze kastelen hebben een rijke historie en tijdens het bezoek leer je hier alles over. Vergeet tijdens je bezoek, je foto- of filmcamera niet, want deze kastelen liggen op schitterende locaties. Hier zijn de uitzichten het zeker waard om vast te leggen op de gevoelige plaat! Het Château de Val heeft verschillende bewoners gekend en vele radicale veranderingen gekend. Bekijk bijvoorbeeld in dit kasteel hoe de Franse soldaten hier leefden tijdens de Franse Revolutie.

Het kasteel van Murol werd gebouwd in de twaalfde eeuw na Christus en groeide in de eeuwen daarna uit van een militair fort tot een waar Renaissance kasteel. Na de Franse Revolutie raakten het in verval, maar in 1889 werd het kasteel van Murol erkend als historisch monument door de Franse overheid. Toen werd dit mooie kasteel weer gerestaureerd. Dankzij deze ingreep van de Franse overheid geniet het publiek tegenwoordig niet alleen van een bezoekje aan dit kasteel, maar ook van de leuke demonstraties die worden gegeven van de middeleeuwse vechtkunst.
Liever lekker shoppen of cultuur snuiven in een mooi dorpje of een leuke stad? Ook dat is mogelijk in de Auvergne. Zo kun je, je shophart ophalen in Clermont-Ferrand, de hoofdstad van deze regio, maar ook als je niet zo van het winkelen bent, is deze stad leuk om te bezoeken. Dan zijn er een aantal mooie bezienswaardigheden die een must zijn om te bekijken. Denk aan de kathedraal Notre-Dame-de-l’Assomption en de basiliek Notre-Dame-du-Port. Ook de binnenstad is een bezoekje waard. Hier staan bijzondere zwarte huizen, die zwart zijn doordat ze gebouwd zijn met lavastenen.

Onze voorspelling: wie wint de etappe Limoges-Le Lioran?

De etappe van vandaag is de uitgelezen kans voor de avonturiers in het peloton om hun slag te slaan. Hierbij valt te denken aan renners als Peter Sagan, Greg van Avermaet, de Fransman Alexis Vuillermoz of de Portugees Rui Costa. Wie de etappe ook gaat winnen, een massasprint lijkt op voorhand uitgesloten.
Limoges-Le Lioran

De etappe Limoges-Le Lioran bijwonen?

Wilt u deze etappe zelf meemaken, of een van de vele prachtige plaatsen in de omgeving van de etappe bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

[adrotate group=”1″]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here