Etappe 12: Pau-Peyragudes

0
636
Pau-Peyragudes

Op zaterdag 1 juli begint de Tour de France 2017 weer. Het is vanaf dat moment weer 3 weken afzien voor de renners en genieten voor de liefhebbers van het grootste wielerspektakel ter wereld. Zonnigzuidfrankrijk.nl informeert u via onze blogserie over de moeilijkheden en mogelijkheden van elke etappe die verreden wordt in zuid-Frankrijk. Ook worden de mooiste steden, dorpen en bezienswaardigheden in de omgeving van de etappe op een rijtje gezet. In deze blog vertellen wij alles wat u moet weten over etappe 12: Pau-Peyragudes.Pau-Peyragudes

Etappe 12: Pau-Peyragudes

Op donderdag 13 juli beginnen de renners in Pau, waar het peloton een dag eerder is gefinisht. Dit is een hele zware etappe en het zou ons dan ook niets verbazen wanneer niet alle renners binnen de tijdslimiet over de finishlijn rijden. De vermoeidheid van de eerdere etappes zal in deze loodzware etappe een belangrijke rol kunnen gaan spelen. De etappe Pau-Peyragudes is 214 km lang en bevat maar liefst 5 gecategoriseerde beklimmingen. De renners finishen na een slotklimmetje van 2,4 km met een stijgingspercentage van 8,4% op de landingsbaan van het vliegveld van Peyragudes. Dit skistation zou u trouwens bekend kunnen voorkomen, want in de James Bondfilm Tomorrow never Dies uit 1997 speelt dit een klein rolletje. Wie hier wint en zich de held van de dag mag noemen, zal eerst echt alles moeten geven op de vijf cols die voorafgaan aan de slotklim. Dit begint na 64 km met de Côte de Capvern en gaat daarna richting de Col de Ares. Na 123 km komt het peloton aan bij de beklimming van de Col de Menté. Hier wordt het lastig want deze klim is 9,2 km lang met een gemiddelde stijging van 9% en er is zelfs een stuk waar het met 16% omhoog gaat. Na 164,5 kilometer begint de 18,87 km lange klim naar de de Port de Balès. Deze top ligt op 1.755 meter en is hiermee de hoogste top van deze etappe. Het gemiddelde stijgingspercentage is 6,3%, maar daar ziten ook uitschieters bij tot 11,1% en daarmee behoort deze beklimming tot de buitencategorie. In het laatste deel van de etappe gaat het peloton naar de Col de Peyresourde op 1.569 meter hoogte om vervolgens te eindigen op het vliegveld.

Bezienswaardigheden in de omgeving van etappe 12: Pau-Peyragudes

Ook dit belooft weer een mooie etappe te worden, want het peloton gaat door een schitterende omgeving waar genoeg te doen is. Als u een leuke plaats in de omgeving wilt bekijken is de startplaats, Pau een aanrader, maar uitstapjes naar prachtige plaatsen als Tarbes, Lourdes, Bagnères-de-Luchon of Saint-Bertrand-de-Comminges behoren tot de mogelijkheden.
Wandelt u liever in de natuur, dan kunt u dit doen bij de Col de Tourmalet, ook regelmatig onderdeel van de Tour de France trouwens. Verder zijn er ook prachtige grotten in de buurt, zoals de Gouffre d’Esparros en de grotten van Bétharram.
Pau-Peyragudes

De etappe Pau-Peyragudes bijwonen?

Wilt u deze etappe zelf bijwonen? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

[adrotate group=”1″]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here