Etappe 13: Saint Girons-Foix

0
653
Saint Girons-Foix

Op zaterdag 1 juli begint de Tour de France 2017 weer. Het is vanaf dat moment weer 3 weken afzien voor de renners en genieten voor de liefhebbers van het grootste wielerspektakel ter wereld. Zonnigzuidfrankrijk.nl informeert u via onze blogserie over de moeilijkheden en mogelijkheden van elke etappe die verreden wordt in zuid-Frankrijk. Ook worden de mooiste steden, dorpen en bezienswaardigheden in de omgeving van de etappe op een rijtje gezet. In deze blog vertellen wij alles wat u moet weten over etappe 13: Saint Girons-Foix.Saint Girons-Foix

Etappe 13: Saint Girons-Foix

Op quatorze juillet, oftewel 14 juli gaat de etappe van Saint Girons naar Foix. Dat is een relatief korte, maar toch behoorlijk pittige etappe in de Ariège. Deze is 100 km lang en de verwachting is dat veel renners aanvallend zullen gaan rijden. Ook wordt het voor de niet-klimmers een uitdaging om binnen de tijdslimiet te finishen. Etappe 13 bevat namelijk 3 zware beklimmingen, te beginnen met de Col de Latrape. De Col de Latrape is 5,6 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2% met uitschieters tot 10,6%. Na 31 km gefietst te hebben, komen de renners op de top van deze eerste col, op 1.110 meter. Vervolgens moet het peloton 5 km dalen om vervolgens alweer snel te beginnen aan de volgende beklimming, namelijk de Col d’Agnes. De top van de Col d’Agnes ligt op 1.570 km en de klim hier naar toe is nog pittiger dan die naar de Col de Latrape. De beklimming is tien kilometer lang en dit gaat met een stijgingspercentage van gemiddeld 8,2%. Vooral de eerste 3 kilometers zijn zwaar, met circa 9% stijging. Als de renners boven zijn, hebben zij inmiddels 46,5 km gefietst en kunnen ze even uitblazen. Dan gaat het zo’n 17 km naar beneden voordat ze de Mur de Péguère opgaan. Deze ‘muur’ is 9,3 kilometer lang en begint met een maximale stijgingspercentage van 6,6% over de eerste 6 kilometer, maar daarna begint het helse deel. De laatste 3,3 kilometer stijgt namelijk met 13, 12,6 en 11%. Vooral de niet-klimmers gaan het hier heel zwaar krijgen. Zodra de renners de top van deze beklimming bereiken, begint hier het laatste deel van deze etappe. In de hier op volgende 27 kilometer gaan zij uitmaken wie deze etappe wint en of er eventueel een verandering in het geel komt.

Bezienswaardigheden in de omgeving van etappe 13: Saint Girons-Foix

De finish ligt in de prachtige middeleeuwse stad Foix, die onder andere bekend is vanwege het mooie Château de Foix. Dit kasteel is ook een bezoekje waard als u naar Foix gaat voor de Tour de France. In de buurt van Foix zijn ook hele mooie grotten die een bezoekje waard zijn, zoals de grot van Bédeilhac, grot van Lombrives, grot van Mas d’Azil, grot van Niaux, Rivière souterraine de Labouiche. Verder zijn ook het kasteel van Roquefixade en Montségur erg leuk om te bezoeken. Let op: Beiden zijn wel lastig te bereiken voor mensen die slecht ter been zijn. Met name Montségur vereist wel het nodige klimwerk, maar met goede schoenen aan, is het een leuk en sportief uitstapje, met een prachtig uitzicht als beloning. Andere plaatsen in de Ariège zijn Mirepoix en Pamiers en ook die zijn een bezoekje waard. Mirepoix heeft zomers elke week een leuke markt, waar vooral de dames leuk kunnen shoppen.
Saint Girons-Foix

De etappe Saint Girons-Foix bijwonen?

Wilt u de etappe Saint Girons-Foix bijwonen? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

[adrotate group=”1″]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here