Etappe 15: Laissac-Sévérac l’Église-Le Puy-en-Velay

0
633
Laissac-Sévérac l'Église-Le Puy-en-Velay

Op zaterdag 1 juli begon de Tour de France 2017 weer. Het is vanaf dat moment weer 3 weken afzien voor de renners en genieten voor de liefhebbers van het grootste wielerspektakel ter wereld. Zonnigzuidfrankrijk.nl informeert u via onze blogserie over de moeilijkheden en mogelijkheden van elke etappe die verreden wordt in zuid-Frankrijk. Ook worden de mooiste steden, dorpen en bezienswaardigheden in de omgeving van de etappe op een rijtje gezet. In deze blog vertellen wij alles wat u moet weten over etappe 15: Laissac-Sévérac l’Église-Le Puy-en-Velay.Laissac-Sévérac l'Église-Le Puy-en-Velay

Etappe 15: Laissac-Sévérac l’Église-Le Puy-en-Velay

Etappe 15 wordt verreden op zondag 16 juli en is een heuvelachtige rit van 189,5 km. Met in het laatste deel een grote afdaling is dit vooral een rit voor de aanvallers. Het peloton rijdt vanuit Laissac-Sévérac l’Église naar het Centraal Massief. Daar doemt al snel de eerste klim van de dag op: de Montée de Naves d’Aubrac. Deze beklimming is 8,9 kilometer lang en heef een stijgingspercentage van 6,4%. Vervolgens duurt het zo’n 8 kilometer voordat het peloton bij de volgende klim arriveert. Dit is de 3,3 kilometer lange Côte de Vieurals en deze heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9%. Na de Côte de Vieurals rijden de renners zo’n 100 kilometer over golvende wegen, waarna het laatste deel van deze etappe begint. Het eerste deel is een afdaling en daarna rijdt het peloton nog ongeveer 10 km op redelijk vlakke wegen, maar dan komt de zwaarste beklimming van de dag in zicht: de Col de Peyra Taillade. Deze gaat met gemiddeld 7,4% omhoog over een lengte van 8,3 kilometer. De eerste 4 kilometer zijn nog redelijk goed te doen met een gemiddeld stijgingspercentage van zo’n 6%, maar daarna wordt het een stuk steiler met een deel van wel 14% stijging. Als de renners op de top van de Col de Peyra Taillade zijn, rijden ze 17 kilometer naar beneden voordat ze pas weer bij de volgende klim zijn, een klein klimmetje van ongeveer 2 kilometer lang met een stijgingspercentage van 6,8%. Het laatste deel van deze etappe, 13 kilometer, bestaat ook grotendeels uit afdalen naar de finishplaats Le Puy-en-Velay.

Bezienswaardigheden in de omgeving van de etappe Laissac-Sévérac l’Église-Le Puy-en-Velay

Als u deze etappe wilt bezoeken en dit wilt combineren met een leuk uitstapje, zijn er ook nu weer genoeg mogelijkheden. Zo is de finishplaats, Le Puy-en-Velay, in het departement Haute-Loire in de Auvergne, erg mooi. Dit plaatsje is bekend als bedevaartsoord voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella en vanwege de prachtige kathedraal die in Le Puy-en-Velay staat. Ook heeft het dorpje een prachtig middeleeuws karakter, waardoor het ook voor niet-pelgrims leuk is om te bezoeken. Ook Pradelles, wat op iets meer dan een halfuurtje rijden van Le Puy-en-Velay ligt, is een aanrader. Iets hoger in de Auvergne liggen nog mooie plaatsen als Clermont-Ferrand en Riom. In de nabijgelegen regio Midi-Pyrénées ligt Rodez en dat is een leuk uitstapje na het bekijken van de Tourdrukte bij de startplaats Laissac-Sévérac l’Église. Er zijn ook leuke bezienswaardigheden om te bezoeken in de Auvergne, bijvoorbeeld: Het château de Val, De abdij van Mozac en Puy de Dôme. Iets dichterbij in de Midi-Pyrénées zijn de kastelen van Belcastel en Calmont d’Olt leuke uitstapjes na het bezoeken van etappe 15 van deze editie van de Tour de France.
Laissac-Sévérac l'Église-Le Puy-en-Velay

De etappe Laissac-Sévérac l’Église-Le Puy-en-Velay bijwonen?

Wilt u deze etappe zelf bijwonen? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

[adrotate group=”1″]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here