Etappe 9: Nantua-Chambéry

0
739
Nantua-Chambéry

Op zaterdag 1 juli begint de Tour de France 2017 weer. Het is vanaf dat moment weer 3 weken afzien voor de renners en genieten voor de liefhebbers van het grootste wielerspektakel ter wereld.
Zonnigzuidfrankrijk.nl informeert u via onze blogserie over de moeilijkheden en mogelijkheden van elke etappe die verreden wordt in zuid-Frankrijk.
Ook worden de mooiste steden, dorpen en bezienswaardigheden in de omgeving van de etappe op een rijtje gezet. In deze blog vertellen wij alles wat u moet weten over etappe 9: Nantua-Chambéry.Nantua-Chambéry

Etappe 9: Nantua-Chambery

De eerste etappe die verreden wordt in zuid-Frankrijk is de etappe Nantua-Chambéry in de regio Rhône-Alpes. Deze etappe wordt verreden op zondag 9 juli en is een pittige bergroute van 181 km.Gedurende deze 181 km moeten de renners maar liefst 4 cols over om tijdens het laatste deel af te dalen naar Chambéry. De eerste col die de renners over gaan is de Côte des Neyrolles en lijkt redelijk eenvoudig met een stijgingspercentage van 7,2% over slechts 3,2km, maar dat is het niet. Na de top van de Neyrolles op 825 meter, gaat de route verder richting de Col de Bérentin en de Col de Cuvery. Deze laatste ligt op 1.180 meter. Dus nog verder omhoog en geen afdaling waar de renners weer even op adem kunnen komen. Deze 16,6 km zijn met een gemiddelde stijgingspercentage van 4,25% een aardig vals plat.Toch moet het echte werk nu nog beginnen voor de renners, want na ongeveer 50 km komen ze aan bij de Col de la Biche. Het begint met een klimpartij van 10,5 kilometer à 9% en gaat na een korte afdaling weer 1 km met 3,5% omhoog. Nadat de renners door het dorpje Virieu-le-Petit zijn gekomen, begint het zwaarste deel van deze etappe, namelijk de klim van de Grand Colombier. De renners gaan via de zwaarste kant, de westzijde omhoog en dit is een stuk van 8,5 km met 9,9% stijging gemiddeld. Vlak voor de helft moeten de renners het meest afzien, want daar zit een stuk van wel 22% stijging! Als de renners op de top van de Grand Colombier aankomen, hebben ze er inmiddels al 92 km opzitten en kunnen ze even op adem komen. Het duurt dan nog zo’n 50 km voordat de volgende col zich aandient en het eerste deel van die 50 km is de afdaling van de Grand Colombier. De laatste grote col is de Mont du Chat, voor het eerst sinds 1974 terug in de Tour en is ook weer flink afzien. De gemiddelde stijging is 10,3% over een afstand van 8,7 km naar een hoogte van 1.504 meter. Vervolgens dalen de renners af en na nog een klein heuveltje en via een paar vlakke kilometers, komen ze aan bij de finish.
In 1974 werd Eddy Merckx op de klim van de Mont du Chat gelost door de Fransman Raymond Poulidor, maar in de afdaling maakte Merckx zijn achterstand weer goed en won vervolgens de etappe. Uiteindelijk stond de Belg ook met de gele trui in Parijs dat jaar. Wie dit jaar de winst behaald na de Mont du Chat gaan we zien op 9 juli.
Nantua-Chambéry

Bezienswaardigheden in de omgeving van etappe 9: Nantua-Chambéry

Als je deze etappe gaat bekijken, kunt u dit ook combineren met een leuk uitstapje in de buurt. Er is namelijk genoeg te doen in de regio Rhone-Alpes. Denk daarbij aan steden zoals; Lyon, Bourg-en-Bresse en Grenoble en bezienswaardigheden zoals; het Fort l’Écluse, het Lac d’Annecy en de Alpe d’Huez. Oftewel etappe 9 van de Tour de France 2017 kan een goede basis zijn voor een of meerdere leuke dagen in de prachtige Rhône-Alpes.

De etappe Nantua-Chambéry bijwonen?

Wilt u de etappe Nantua-Chambéry zelf meemaken, of een van de vele prachtige plaatsen in de omgeving van de etappe bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

[adrotate group=”1″]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here