Abdij van Pontigny

De abdij van Pontigny is een voormalige cisterciënzer abdij bij het plaatsje Pontigny, iets ten noorden van de grotere plaats Auxerre in het departement Yonne. Deze bijzondere abdijkerk staat bekend als de grootste cisterciënzer kerk ter wereld.

Geschiedenis van de abdij van Pontigny

De abdij van Pontigny werd gesticht in het jaar 1114 na Christus, als dochterklooster van de abdij van Cîteaux. Al relatief snel nadat de bouw was afgerond vergaarde de abdij veel rijkdom. Zo werden er door de monniken van Pontigny verschillende boerderijen gesticht waar onder meer graan en wijn werd verbouwd. Deze voorspoedige periode eindigde met het uitbreken van de Godsdienstoorlogen. Zo werd de abdij halverwege de zestiende eeuw na Christus in brand gestoken door de hugenoten. Hoewel de abdij na de Godsdienstoorlogen gedeeltelijk werd gerestaureerd, kreeg de abdij tijdens de Franse Revolutie wederom met tegenslag te maken. Zo werden de kloostergebouwen grotendeels verwoest. De kerk werd echter gespaard en werd na de revolutie gebruikt als parochiekerk. Tot aan de dag van vandaag heeft deze kerk de tand des tijds weten te doorstaan.

De abdij van Pontigny vandaag de dag

Vandaag de dag is de abdij van Pontigny een bijzonder indrukwekkend bouwwerk dat u echt eens gezien moet hebben. Brengt u uw vakantie door in de regio Bourgogne, of in het departement Yonne in het bijzonder? Dan is een bezoekje aan deze indrukwekkende abdij absoluut de moeite waard. Voor een uitgebreid bezoek aan dit enorme bouwwerk, met een oppervlakte van maar liefst 4000 vierkante meter, kunt u gerust enkele uren de tijd nemen. Bent u een liefhebber van klassieke muziek? Dan mag u het muziekfestival ‘Les Heures Musicales’ niet missen. Dit muziekfestival wordt ieder jaar in juli georganiseerd.

De abdij van Pontigny bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende abdij zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Yonne ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk