Bibracte

Bibracte is een oude Keltische nederzetting en een bijzondere bezienswaardigheid op de berg Mont Beuvray, ongeveer 25 kilometer ten westen van de plaats Autun. Op deze locatie zijn verschillende delen van de ooit zo belangrijke Keltische plaats blootgelegd.

Geschiedenis van Bibracte

Uit verschillende opgravingen is gebleken dat deze Keltische nederzetting dateert uit de derde eeuw na Christus. De nederzetting was omringd met een vestingmuur, waardoor men vermoedt dat deze nederzetting ooit een van de belangrijkste plaatsen in deze streek moet zijn geweest. Zo rond het jaar zestig voor Christus brak er een oorlog uit tussen de Romeinen onder leiding van Julius Caesar en een Gallische stam die bekend stond als de Helvetii. In de buurt van Bibracte werden de Helvetii verslagen door de Romeinen, die hiermee heel Gallië in handen kregen. Hoewel het oppidum redelijk ongeschonden uit de strijd was gekomen, was het einde van deze nederzetting al in zicht. Dankzij de ongunstige ligging, bovenop een berg in het bos, was Bibracte niet zo goed bereikbaar als andere Romeinse plaatsen. Het ooit zo belangrijke Keltische plaatsje werd verlaten en pas eeuwen later herontdekt.

Bibracte vandaag de dag

Vandaag de dag staat Bibracte bekend als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in dit deel van Frankrijk. Sinds het begin van de twintigste eeuw zijn steeds meer gedeelten van deze versterkte nederzetting blootgelegd. Deze vindplaats is opengesteld voor bezoekers. Wanneer u deze bijzondere locatie bezoekt kunt u onder begeleiding van een deskundige gids de opgravingen van deze oude nederzetting ontdekken. Ook kunt u het bijhorende museum bezoeken, waar allerlei vondsten tentoongesteld worden. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in de Morvan of elders in de regio Bourgogne is een bezoekje aan deze bijzondere locatie meer dan de moeite waard!
Bibracte

Bibracte bezoeken?

Wilt u deze bijzondere Keltische opgravingen zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Nièvre ook interessant: