Grotten van Arcy-sur-Cure

De grotten van Arcy-sur-Cure zijn bijzonder mooie grotten bij het plaatsje Arcy-sur-Cure, in het departement Yonne.Grotten van Arcy-sur-Cure In deze grotten zijn zeer oude muurschilderingen gevonden die opvallend goed bewaard zijn gebleven. Enkel de muurschilderingen in de grot van Chauvet in het departement Ardèche zijn ouder.

Geschiedenis van de grotten van Arcy-sur-Cure

Het bestaan van de grotten van Arcy-sur-Cure is al eeuwenlang bekend. Deze grotten, die circa 200.000 jaar geleden zijn uitgeslepen door de rivier Cure, zijn in de loop der eeuwen al veelvuldig bezocht. Zo blijkt uit historische documenten dat onder meer Vauban en de prins van Bourbon-Condé de grot hebben bezocht. Vele speleologen lieten de grotten in eerste instantie links liggen, omdat de grotten van Arcy-sur-Cure minder interessant leken te zijn dan bijvoorbeeld de grot van Chauvet in Ardèche of de grot van Lascaux in Dordogne. In de jaren negentig van de vorige eeuw werden er echter rotstekeningen gevonden die maar liefst 28.000 jaar oud bleken te zijn. Ook werden er verschillende prehistorische werktuigen gevonden, waarmee de grotten van Arcy-sur-Cure in een klap tot de belangrijkste prehistorische vindplaatsen van Frankrijk behoorden.

De grotten van Arcy-sur-Cure vandaag de dag

Vandaag de dag zijn deze bijzondere grotten deels opengesteld voor bezoekers. Wanneer u de grotten bezoekt kunt u deelnemen aan een rondleiding die ongeveer een uur duurt. Tijdens de rondleiding komt u alles te weten over de geschiedenis van deze grotten en de gevonden muurtekeningen. Ook kunt u vele prachtige stalactieten en stalagmieten bewonderen. Als u uw vakantie doorbrengt in het departement Yonne, of elders in de regio Bourgogne, is een bezoekje aan deze bijzondere grotten absoluut de moeite waard!

De grotten van Arcy-sur-Cure bezoeken?

Wilt u deze mooie grotten in het departement Yonne zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Yonne ook interessant: