Hospices de Beaune

Hospices de Beaune is een voormalig armenhospitaal in de stad Beaune, in het departement Côte-d’Or. Dit armenhospitaal wordt beschouwd als een van de pronkstukken van de Vlaams-Bourgondische bouwstijl en staat dan ook bekend als een van de mooiste bezienswaardigheden in de regio Bourgogne.

Geschiedenis van Hospices de Beaune

Na de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland heerste er grote armoede en hongersnood in Frankrijk. Hoewel er weliswaar een einde kwam aan het geweld, waren de gevolgen van deze oorlog desastreus. Zo kostte de hongersnood alleen al in de plaats Beaune aan drie kwart van haar inwoners het leven. Door deze verschrikkelijke situatie besloten Nicolas Rolin, kanselier van de hertog van Bourgogne, Filips de Goede, om een hospitaal voor de armen te bouwen. In het jaar 1452 werd de eerste patiënt in het Hospices de Beaune verzorgd. Door de eeuwen heen kreeg dit hospitaal vele donaties in de vorm van boerderijen, kunstwerken en wijngaarden. Met name dankzij de wijngaarden kwam dit indrukwekkende bouwwerk in de afgelopen eeuwen beter bekend te staan om haar heerlijke wijnen.

Hospices de Beaune vandaag de dag

Vandaag de dag is het Hospices de Beaune een bijzonder mooi bouwwerk in de plaats Beaune. Zo is alleen al het polychroom dak zeer mooi om te zien. Ook de binnenkant mag er echter wezen. Zo zijn er in de verschillende kamers vele indrukwekkende kunstwerken te zien, waaronder muurschilderingen uit de zeventiende eeuw. Sinds 1859 wordt er ieder jaar weer een driedaags festival georganiseerd dat gewijd is aan de wijnen van Bourgogne, genaamd Les Trois Glorieuses. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Côte-d’Or of elders in de regio Bourgogne is een bezoekje aan dit bijzondere bouwwerk absoluut de moeite waard!
Hospices de Beaune

Hospices de Beaune bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende bouwwerk in de plaats Beaune zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Côte-d’Or ook interessant: