Semur-en-Brionnais

Semur-en-Brionnais ligt in het zuiden van de regio Bourgogne en staat bekend als een van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Het plaatsje ligt ongeveer 36 kilometer ten noorden van de grotere plaats Roanne en kent een rijke geschiedenis.

Geschiedenis van Semur-en-Brionnais

Het is waarschijnlijk dat er al tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk sprake was van een plaatsje op de hedendaagse locatie van Semur-en-Brionnais. De naam van het plaatsje is een afgeleide van het Latijnse woord ‘Senemurum’, wat vrij vertaald ‘oude muren’ betekent. Hoewel het oorspronkelijke plaatsje naar alle waarschijnlijkheid aan het einde van de vierde eeuw werd verwoest door barbaren, duurde het niet lang voordat hier een nieuw dorpje werd gesticht. Ook dit nieuwe dorpje kreeg echter met vele tegenslagen te maken. Zo werd het plaatsje in de tiende eeuw verwoest door de Noormannen en in de veertiende eeuw door de Engelsen. In de vijftiende eeuw werd het plaatsje verbrand door de legers van Louis XI, koning van Frankrijk. Ondanks alle tegenslagen is het plaatsje steeds weer opnieuw opgebouwd en heeft het haar historische karakter behouden.

Semur-en-Brionnais vandaag de dag

Vandaag de dag is Semur-en-Brionnais een plaatsje dat meer dan de moeite waard is om met een bezoekje te vereren wanneer u uw vakantie doorbrengt in de regio Bourgogne. Het plaatsje bevindt zich te midden van groene heuvels en uitgestrekte wijngaarden. In het dorpje zijn vele mooie vakwerkhuisjes te vinden, evenals verschillende leuke winkeltjes en cafés. Wanneer u besluit om dit mooie plaatsje te bezoeken kan een bezichtiging van de mooie Romaanse kerk Saint-Hilaire niet ontbreken. Deze mooie Romaanse kerk dateert uit de twaalfde eeuw en is de mooiste bezienswaardigheid van dit leuke plaatsje!

Semur-en-Brionnais bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje in het zuiden van het departement Saône-et-Loire zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Saône-et-Loire ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk