Vézelay

Vézelay is een mooie plaats in het departement Yonne, in de regio Bourgogne. De plaats behoort tot de mooiste plaatsen in heel Frankrijk, de zogenaamde ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Deze plaats staat onder meer bekend om zijn wereldberoemde abdij: de abdij van Vézelay. Deze prachtige Romaanse abdij dateert uit de elfde eeuw na Christus en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geschiedenis van Vézelay

In de nabije omgeving van de plaats zijn sporen gevonden die er op duiden dat deze omgeving van ruim 2000 jaar voor Christus bewoond moet zijn geweest. In de eerste en tweede eeuw na Christus ontdekte men rijke zoutlagen in de bodem van dit gebied. Er werden dan ook vele mijnschachten gedolven. Rond deze tijd bouwden de Romeinen een tempel op een heuvel, gewijd aan de god Baccus. In de negende eeuw na Christus werd er een Benedictijns monnikenklooster op deze heuvel gebouwd. Volgens een legende waren deze monniken in het bezit van het gebeente van Maria Magdalena. Al snel trokken pelgrims van heinde en verre naar het klooster toe. Het klooster werd in de elfde eeuw als te klein bestempeld, waarna men besloot om hier een grote abdij te bouwen. Rondom deze abdij is in de loop der eeuwen het plaatsje Vézelay ontstaan.

Vézelay vandaag de dag

Wanneer u liefhebber bent van mooie plaatsen en uw vakantie doorbrengt in het departement Yonne of elders in de regio Bourgogne, is een bezoekje aan Vézelay absoluut de moeite waard. De combinatie van de prachtige abdij en de mooie historische straatjes en gebouwen maken dit een plaatsje waar u gerust enkele uren door kunt brengen zonder dat u zich hoeft te vervelen. Wanneer u het plaatsje bezoekt moet u uw auto parkeren aan de voet van de heuvel. Het plaatsje zelf is namelijk enkel toegankelijk voor wandelaars. Vézelay staat bekend om de levendige sfeer en de verschillende leuke kunst- en brocantewinkeltjes. Uw vakantie in de regio Bourgogne is niet compleet zonder deze mooie plaats gezien te hebben!
Vézelay

Vézelay bezoeken?

Wilt u deze prachtige plaats in het departement Yonne zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Yonne ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk