Yonne

Yonne is een van de vier departementen in de regio Bourgogne. De overige drie departementen zijn: Côte-d’Or, Nièvre en Saône-et-Loire. De belangrijkste plaats in dit departement is Auxerre, andere belangrijke plaatsen zijn Avallon en Sens. Het departement is omgeven door de departementen Aube, Côte-d’Or, Nièvre en Seinte-et-Marne. De streek ontleent haar naam aan de gelijknamige rivier, die door het departement heen stroomt.

Geschiedenis van het departement Yonne

Het departement kent een rijke geschiedenis. Zo zijn er sporen gevonden die er op duiden dat dit gebied al in de prehistorie bewoond moet zijn geweest. In de grotten van Arcy-sur-Cure, bij de gelijknamige plaats, zijn verschillende prehistorische sporen gevonden, waaronder speerpunten. Nadat de Romeinen onder aanvoering van Julius Caesar de slag om Alesia in het jaar 52 voor Christus wonnen, vestigden zij zich in dit gebied. Zij stichtten vele plaatsen in het hedendaagse departement, waaronder Sens en Auxerre. Ook zijn er vele villa’s gebouwd om het platteland te exploiteren. Later in de geschiedenis, tussen de veertiende- en de vijftiende eeuw, heeft het departement zwaar geleden onder de gevolgen van de Pest. Ondanks deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van deze streek, hebben de vele mooie bezienswaardigheden en plaatsen in dit gebied de tand des tijds doorstaan.

Yonne vandaag de dag

Vandaag de dag is Yonne een bijzondere vakantiebestemming. Dit departement in het noorden van de Bourgogne staat bekend om haar prachtige, gelijknamige rivier, de vele gezellige steden en dorpen en de prachtige natuur. Voor de wandelaars en natuurliefhebbers onder ons is er het Parc Naturel Régional du Morvan. In het noorden van het departement ligt het Lac du Bourdon, waar u tijdens de warme zomerdagen heerlijk kunt genieten met het hele gezin. Tot slot zijn er ook veel indrukwekkende bezienswaardigheden te vinden in dit departement. Van de abdij van Pontigny tot aan het Musée de Sens: in het departement Yonne is altijd wel wat te beleven!
Yonne

Yonne bezoeken?

Wilt u uw vakantie doorbrengen in dit prachtige gebied? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Yonne ook interessant: