Fort de Bertheaume

Fort de Bertheaume is een indrukwekkend fort bij het plaatsje Plougonvelin, in het departement Finistère.Fort de Bertheaume Het fort ligt op een eiland dat middels een loopbrug met het vasteland is verbonden. Dankzij de strategische ligging van dit fort, bovenop steile kliffen, is het eeuwenlang relatief makkelijk te verdedigen geweest.

Geschiedenis van Fort de Bertheaume

Op het eiland waar het fort op ligt was al vroeg in de geschiedenis sprake van menselijke aanwezigheid. Zo zijn er onder meer vuurstenen gevonden. Ook zijn er grafkamers gevonden uit de bronstijd. Hoewel er aardewerk scherven en fragmenten van tegels zijn gevonden uit de tweede en derde eeuw uit Christus, is het niet zeker of de Romeinen zich ook ooit op dit eilandje gevestigd hebben. Uit een historisch document blijkt dat er in de vijftiende eeuw al sprake was van een fort op het eiland. In de zeventiende eeuw stelde de bekende Franse fortenbouwer Vauban voor om kanonnen te installeren in het fort, om zo de belangrijke plaats Brest beter te kunnen verdedigen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte het fort deel uit van de Atlantikwall. Na de Tweede Wereldoorlog zou het fort nooit meer een militaire rol vervullen.

Fort de Bertheaume vandaag de dag

Sinds 1992 is Fort de Bertheaume eigendom van de gemeente Plougonvelin. Sindsdien is dit ooit zo belangrijke fort opengesteld voor bezoekers. Wanneer u dit fort bezoekt kunt u onder meer de oude munitiebunker bezichtigen, die dertien meter onder de grond ligt. Een bezoekje aan dit fort biedt een interessante inzage in de militaire verleden van deze plaats en is leuk om te bezoeken wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Finistère. Een bezoekje aan dit fort is een leuk uitstapje voor jong en oud!

Fort de Bertheaume bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende fort zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Finistère ook interessant: