Megalieten van Carnac

De megalieten van Carnac zijn indrukwekkende rijen van menhirs bij de plaats Carnac in het departement Morbihan. Deze bekende steenpatronen behoren tot de oudste bouwwerken in Europa.

Geschiedenis van de megalieten van Carnac

Er is niet heel veel bekend over de geschiedenis van de megalieten. Zo weet men niets over de mensen die deze menhirs hebben neergezet. Ook weet men niet waarom deze duizenden stenen juist hier staan. Hoewel er weinig dateerbaar materiaal is gevonden, neemt men aan dat de duizenden menhirs hier ongeveer 4500 jaar voor Christus zijn neergezet. Er zijn verschillende theorieën die kunnen verklaren waarom deze duizenden menhirs hier zijn neergezet. Sommige onderzoekers vermoeden dat de menhirs gebruikt werden voor rituelen rond de zon en de maan. Een andere veelgehoorde theorie is dat de menhirs dienden om de voorouders van diegenen die ze bouwden, te eren. Door de eeuwen heen zijn de megalieten van Carnac goed bewaard gebleven. Hierdoor worden deze bijzondere rijen menhirs tot op de dag van vandaag tot de meest bijzondere bezienswaardigheden in Bretagne gerekend.

De megalieten van Carnac vandaag de dag

Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Morbihan, of elders in de regio Bretagne, is een bezoekje aan deze bijzondere megalieten meer dan de moeite waard. Rondom het plaatsje Carnac zijn verschillende verzamelingen van deze menhirs te vinden. Zo zijn er onder meer bij het gehucht le Menec, op slechts één kilometer afstand van het plaatsje Carnac, lange rijen met menhirs te bezichtigen. De zogenaamde Alignement du Menec is zowel de bekendste als de grootste verzameling van menhirs. Zo kunt u hier maar liefst 1099 stenen in elf rechte rijen bewonderen. Een bezoekje aan de bijzondere megalieten van Carnac is een indrukwekkende ervaring en leuk voor jong en oud!
Megalieten van Carnac

De megalieten van Carnac bezoeken?

Wilt u deze bijzondere megalieten zelf bezichtigen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Morbihan ook interessant: